Újragondolt népművészet

Rendhagyó tárlatra invitált Gál-Dobos Beáta projektvezető az Identitáserősítés a hagyomány eszközeivel című program keretén belül május 1-én, péntek délelőtt a Kígyó utcai Kézműves portára.

A Jászsági Népművészeti Műhely pályázott a CLLD TOP-os pályázatra, ahol már az első körben sikerült forrást szerezniük arra célra, hogy a népművészeti alkotásokra koncentrálva különböző új kulturális tartalmakkal töltsék meg a város életét. A mostani Jász portéka elnevezésű Workshop a pályázat záró rendezvénye. A workshop keretén belül az alkotók olyan tárgyakat hoztak létre, amelyek vagy hagyományos technikán alapulnak, illetve hagyományos alapanyagokat használnak fel. Különlegessége a projektnek a mesterek közös gondolkodása, majd ennek mentén egy olyan találkozás, ami a tárgyakban öltött testet. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy egy-egy tárgyban két alapanyag ötvöződésével megjelenik két mesterség. Közösen alkotott például a fazekas a kosárfonóval, a csuhéfonóval, a textiles a nemezessel létre hozva egy nagyon izgalmas tárgyi megvalósulást.

A tárgyak magunkban hordozzák a jász népi kultúra elemeit, ugyanakkor korunkhoz igazodva, a mai ember számára használhatóak, lakásdíszként, használati eszközként, női ruhadarabként, kiegészítőként funkcionálnak. A modern kreatív ipar fontos eleme, hogy a népi alkotók kitekintsenek a kor igényei felé, megtartva a népi jelleget, formákat, motívumkincseket, a XXI. század hullámaihoz hangolódjanak.

A tárgyakat a jövőben kiállítási tárgyként fogják kezelni. A workshop egy jó ráhangolódás a Stimulart programelemére, ahol majd helyi kreatív alkotók termékeit szeretnék majd népszerűsíteni és értékesíteni.

A portán berendezett minitárlaton az alkotók lelkesen meséltek a tárgykészítés izgalmas folyamatáról, amelynek nyomán fantasztikusan kreatív és dekoratív alkotások születtek. Ruhadarabok és kiegészítők táskák, konyhai eszközök, kandallótisztító szerszámok, virágtartók, dísztárgyak születtek papírból, nemezből, csuhéból, vasból, vesszőből, szőttesből és egyéb textilből, vesszőből, agyagból. A modern darabokon ízlésesen köszönnek vissza az ősi motívumok, új életet lehelve csodálatos jász népi díszítőkultúránkba.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?