Őrzik a hagyományokat

Október 22-én, szombaton rendezték meg a 23. Jászsági Cigánynapot az Ifjúsági Házban.

A vártakkal szemben meglehetősen kevesen vettek részt az idei roma napon. Tavaly háromszázötvenen mulatoztak, míg idén körülbelül negyvenen jöttek el az eseményre. Rácz Tamás a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a csekély létszámra reflektálva elmondta, hogy nemrég veszítettek el egy beteg roma fiút, akit tisztességgel meggyászol a romaság, így a tragikus eset után nem illik a mulatozás. Valamint szombaton a Gazdakör programjára is hivatalos volt a testület, ezért többen nem tudtak eljönni a képviselők közül. Ez évben pályázatok útján nem nyertek anyagi támogatást, azonban a finom gulyásleves így sem maradt el a terített asztalokról.

Rácz Tamás elmondta, hogy ezek a tényezők nem gátolták meg abban, hogy huszonharmadik alkalommal is megrendezzék az eseményt, hiszen a sokszor perifériára szorult cigány kultúra hagyományait őrizni és ápolni kell. Az önkormányzat elnöke teológusként szemlélve Istennek ad hálát, hogy ennyi ideje fennmaradt a kisebbségnek titulált etnikum.

A rendezvényt Rácz Tamás nyitotta meg, tisztelettel köszöntötte a város képviselő-testület tagjait Bohárné Bathó Rozáliát és Sipos Zoltánt, valamint a Jászsági Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjait, Balázs Bélát Jászalsószentgyörgyről, Czibak Lászlót Jászladányból, Horváth Sándort Alattyánból és Kötény Kálmánt Jászapátiból. A megnyitót követően két fiatal hódította meg a színpadot, saját akusztikus feldolgozásban adták elő a mulatós zenéket. Végül a lányok díszes ruhában, mezítláb bizonyították tánctudásukat. A produkciók után késői ebéddel és kellemes beszélgetéssel zárult a rendezvény.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?