Tanárok és tanítványok

Ebben az esztendőben 60. tanévének vége felé közeledik a Palotásy János Zeneiskola. Az emlékévet ünneplő hangversenysorozat záróeseményét tartották a Déryné Rendezvényházban, május 16-án, szerdán délután.

Kevés olyan dolog van, ami akkora sikerélménnyel jár, mint megtanulni egy hangszeren játszani. Ezt közönség előtt megmutatni felemelő érzés. A Palotásy János Zeneiskola növendékeinek kamarazenei hangversenyén ezt megtapasztalhatta a széksorokon helyet foglaló közönség. Egyformán fontos koncert volt ez a mesterek és a gyerekek számára, a tanulók rutint szereznek és szokják a fellépést. Kicsit dicsekedhetnek is, bemutathatják az eddig szerzett tudományukat, élményt és még nagyobb lelkesedést szerezve ezzel a zenetanuláshoz.

A kamarazenei hangversenyen zongora, csembaló, hegedű, oboa, klarinét valamint több rézfúvós is megszólalt. A növendékek legtöbbször tanáraikkal közösen léptek a hallgatóság elé, akik különleges koncertélménynek lehettek részesei.

Az alaphangot, egy zongorán hatkezes variációban előadott induló adta meg Horváth Adél, Zsidó Anna, Szántó Dóra Bernadett közös játékában. A folytatásban Gruttó Gabriella zongora kíséretével a 2. osztályos szolfézs csoport vidám dalocskákat énekelt. A zongorának kiemelt szerepe volt ezen a hangversenyen, hiszen billentyűinél egymást váltották a négykezest játszó tanár – diák párosok. Dr. Réz Lóránt Tóth Emesével, Sas Dániel Virág Melanival, Cserta Boglárka Varga Zsuzsannával, Puskás Adrienn három növendékével, Burai Rajmunddal, Baráth Lőrinc Boldizsárral és Kátai Hannával is szerepelt.

Az produkciók palettája nagyon színes volt, klasszikus és könnyedebb zenedarabokból összeválogatva. Megszólaltak fúvósok, oboán adott elő concertót Dávid Kornélia Lili és Lukácsné Oláh Beáta, dr. Réz Lóránt zongora kíséretével. Négy klarinétos, Hortobágyi István, Kollár Ádám, Molnár Csenger, Stomfai Gergely, a Hobbit című film zenéjének dallamait csalták elő hangszereikből. A rézfúvósok előadásában szerepeltek a legtöbben, trombitán Nagy Daniella, Dani Dávid, Szász Norbert, vadászkürtön Németh Viktor, tenorkürtön Benke Szilárd és tubán Hemmert László harsogták a Rókatáncot.

Jutott szerep a vonósoknak is, Hudra Mariann és Bernhardt Andrásné hegedűre hangolt macskaduót játszott a húrokon. Utolsó számként remek finálé koronázta meg a kamarahangversenyt, lendületes jazzt adott elő Molnár Csenger klarinéton, Harnyos Zsolt dobon és Cs. Nagy József zongorán. A közönség vastapssal jutalmazta a produkciót és köszönte meg a színvonalas műsort.

A hangversenysorozat ugyan lezárult, de sokáig elkísérnek, és feltöltenek a színvonalas produkciók, a tudás, a szorgalom és a bátor kiállás lélekmelengető pillanatai.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?