Síppal, dobbal, csatakiáltással

Péntek délelőtt tizenkilencedik alakalommal tehettek időutazást a Múltidéző Történelmi Játszóház programjában a Jász Múzeum vendégei. Ezúttal a török korba látogatott el képzeletben az a több mint kilencszáz jászsági általános iskolás gyermek, aki részt vett a múzeumi mókában.

Kilenc óra tájban már dörögtek az ágyúk, harsogtak a csatakiáltások, repkedtek a rongylövedékek a városháza és a múzeum közös udvarán. Kipirult arcú legények és lányok küzdöttek az intézmények mellé táborozó török sereggel, melyet a Szent László Vitézei Hollókői Hagyományőrzők, a Berényi Színjátékos Társaság és a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjai formáltak meg. A derekas küzdelemből természetesen a magyar sereg katonái kerültek ki győztesen. Jutalmul szelfizhettek a szultánnal, aki megígérte, hogy törökök ezentúl csakis útlevéllel látogatnak hazánkba. A csata hevében felgyülemlett feszültséget kötélhúzó küzdelemben vezették le az izgága vitézek, akiket ezek után igen nehéz volt leültetni a kézműves asztalok mellé.

Mindenesetre, akik mégis vállalkoztak egy-egy a kort jellemző alkotás elkészítésére biztosan nem bánták meg azt a néhány percet, amit rászántak. Faragtak dudát, készítettek pörgettyűt, mézesbábot, hímzett és filc díszeket, Fatima szeme amulettet. Az alkalmi kovácsműhelyben nem csak a fiúk, de a lányok is sűrűn lendítették a kalapácsot, hogy kezük nyomán formálódjon az anyag.

A munka és az interaktív színdarab fáradalmait az Egri históriások koncertjén lehetett kipihenni. A múzeum remek akusztikájú aulájában hangszerbemutatóval összekötött végvári muzsikát adtak elő Tinódi kései követői. A középkori zene élvezete mellett fény derült például arra is, hogy a zenészek a dorombot használva nem dorombolnak, hanem doromboznak. A koncert utolsó taktusaiban erről meg is győződhettünk, s bizonyára sokan osztják azt a véleményt, hogy a muzsika igen kellemes volt. Az élményért cserébe, ha nem is dorombolással, inkább tapssal, fejeztük ki hálánkat az egri zenészeknek és nem utolsó sorban a játszóház szervezőinek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?