Ötéves vágyunk volt egy tejivó

Hagyomány és újítás egysége találkozik az idén tavasszal megnyílt hangulatos tejivóban, melyet Baranyi László és családja vezet. Manapság, amikor mindent szinte futószalagon be tudunk szerezni a boltokból, üde színfolt egy olyan családi vállalkozás, mely visszahozza a tejtermékek régi ízét, a kézzel készített finomságokban rejlő titkos hozzávalók zamatát. Az üzlet megnyitása kapcsán Baranyi Lászlót, a bolt tulajdonosát kérdeztük, aki nemcsak a vállalkozás részleteibe, de egyes gyártási folyamatokba is beavatott bennünket.

Mióta foglalkoznak tejtermékekkel?
40 évvel ezelőtt apósom kezdett el tejtermeléssel foglalkozni, azonban 8-10 éve a tejpiaci helyzet olyan rosszul alakult, hogy 1 liter tej felvásárlási ára annyira alacsony volt, hogy az önköltségi árát sem fedezte, így más megoldást kerestünk. Ekkor jutottunk arra a döntésre, hogy a megtermelt tej egy részét feldolgozzuk és úgy értékesítjük tovább. Eleinte csak saját üzleteinkben árusítottuk a termékeket, mostanra azonban már pékségekben és kávézókban is hozzá lehet jutni az általunk készített finomságokhoz, a vásárlók nagy örömére.

Főleg a Tápió-mente területén vannak üzleteik, hogy esett Jászberényre a választás?
Édesanyám jászberényi születésű és elég sok ismerős és rokon él itt, akik mind arra bíztattak, hogy milyen jó volna, ha itt is nyitnánk egy tejboltot. Először csak a piacon kezdtünk el értékesíteni egy fél asztalon körülbelül három évvel ezelőtt. Ezt követte egy teljes asztal, majd kettő, azután egy hűtőpult, amelyből a végére szintén kettő lett. Fejlődni kezdtünk, és szerencsére az emberek megszerették a termékeinket. Most korszerűsítik a piacteret, be fogják zárni, kihelyezik egy másik helyre. Ötéves vágyunk volt már a feleségemmel, hogy egyszer egy ilyen tejivót létrehozzunk, csak még nem tudtuk, hogy hol is kellene. Egy kis településen nem igazán érdemes vele foglalkozni, Jászberényben pedig már sokan megismertek bennünket és a termékeinket is. Megtaláltuk ezt az üzlethelyiséget, itt a Conselve park mellett, ami frekventált helyen van, könnyű a megközelítés és a parkolás, úgyhogy nem is gondolkodtunk tovább.

Miért éppen tejivó?
Édesanyám a Lehelben volt felszolgáló és említette, hogy anno volt egy tejivó Jászberényben, amit az emberek nagyon szerettek. Az idősek is emlegették, hogy milyen jó volna, épp úgy ahogyan régen. Kitaláltuk, hogy létrehozunk egy olyan helyet, ahol vannak helyben sütött pékáruk, szendvicsek, muffinok, torták és persze tejtermékek. Ahová a gyerekek betérhetnek iskola előtt, és az emberek szívesen jönnek és kóstolnak újdonságokat, házi jellegű termékeket. Ez egy nagyon jó útvonal a diákoknak egyébként. Nagyon sokan bejárnak hozzánk szendvicsekért, ivójoghurtért, kakaóért, Túró Rudiért és péksüteményekért. De vannak különleges krémmézeink, prémium lekvárok, tészták, 100%-os gyümölcslevek és kávé is kapható, melyet egy olasz kisüzemben pörkölnek.

Milyen tejtermékekből válogathatnak az ide betérők? Vannak különlegességek?
Úgy gondolom, hogy elég bő választékkel rendelkezünk. Üzletükben kapható nyers tehéntej, túró, tejföl, tejszín, vaj, poharas- és ivójoghurt, körözött, szendvicskrém, sajtkrém, kakaó, túró rudi, illetve sokféle ízesítésű gomolya sajt. Füstölt, illetve nem füstölt natúr, lilahagymás, fokhagymás, újhagymás, medvehagymás, chilis, chilis-tökmagos, olívabogyós, illetve a vásárlók kérésére is szívesen készítünk egyedi ízeket. Különlegesnek mondanám talán a töltött mozzarella sajtjainkat. Van aszalt vörösáfonyával töltött, van csípős körözöttel töltött és van sajtkrémmel töltött változata is.

Bemutatná, hogy például a túró miként jut el a feldolgozóból a vásárlókhoz? Milyen gyártási folyamaton megy keresztül?
A fejést követően a tej egy zárt rendszeren, szűrőkön át bekerül egy hűtőtartályba. Ez egy úgynevezett sokkoló hűtő, ami harminc perc alatt lehűti négy fokosra. Ezután kerül a sajtkádba, ahol a tejet lepasztőrözzük, ami azt jelenti, hogy hatvanöt fokra felmelegítjük, tíz percen át tartjuk ezt a hőmérsékletet, majd ugyanannyi idő alatt visszahűtjük, ezáltal lesz két hétig eltartható. Pasztőrözés után kultúrát használunk, amit Mosonmagyaróvárról a tejkutató intézetből rendelünk. Dél körül beoltjuk, így a következő reggelre már kész is az alvadék, amit sokan aludttejnek hívnak. Az aludttejet összevágjuk, elkezdjük hevíteni. A hevítés úgy egy órát vesz igénybe, ezáltal félóránkénti keverés után fel fog jönni a túró, a savó pedig alul marad. Leszedjük egy túrókocsira, ami egy két négyzetméteres sík, rácsos felület, mely alatt le tud folyni a savó. Ez körülbelül olyan délután 2-3 órára kihűl, utána válik csomagolhatóvá, majd tesszük be a hűtőkamrába és másnap már a kedves vásárló viheti is haza.

Azt azért még hozzátenném, hogy ahhoz, hogy ez az egész létrejöhetett, nagyon sok ember munkájára volt, van szükség. A feleségemen keresztül, akár mondhatnám a kislányomat is, mint fő tesztelőt, nagyon hálás vagyok nekik, mert nélkülük ez mind nem jöhetne létre. Benne van az én szüleim és a feleségem szüleinek a munkája is. Ez egy komplex, teljes mértékben családi dolog, amiből mindenki kiveszi a részét. Mindenki szorgoskodik, így teljes mértékben kiegészítjük egymást.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?