Tök jópofa alkotások

Halloween ünnepére nélkülözhetetlen kellék a tökfaragás, ami Jászapáti városában már hagyománynak számít október végén. Idén 13. alkalommal rendezték meg a Töklámpás, lámpás és madárijesztő készítőversenyt, aminek mi is csodájára jártunk a körforgalom mellett.

A versenyre 166 alkotás érkezett, melyet október 19-én délelőtt gyűjtöttek be a program szervezői. Komolyabb kézügyesség nélkül is születtek tök jópofa alkotások, például Szőke Péter tökbulis reggelije. Láthattunk tök jó naprendszert vagy épp a Hupikék törpikék törpötletes faluját. Természetesen a repertoárból nem maradtak ki a hagyományos töklámpások sem, denevért, kalózt, szellemet, cicát és boszorkányt is megformáztak a kreatívkodók. Kétség kívül látványos faragvánnyal szállt versenybe Bécsi Sára, aki a Hamupipőkéből ismert jellegzetes tökhintót készítette el teljes valójában.

A verseny szervezői lapunknak elmondták, hogy a programmal nem a halloween-t szeretnénk népszerűsíteni, sokkal inkább a tökfaragás magyar népi hagyományának gyökeréhez nyúlnak vissza.

Az alkotást minden évben nagyon élvezik a gyerekek, érkeztek töklámpások egyénektől és ovis, iskolás csoportoktól is. A zsűri a 166 alkotás közül 15-öt díjazott, de a többiek sem távoztak üres kézzel az eredményhirdetésről, hiszen a helyi civilek, vállalkozók támogatásával minden versenyző ajándékcsomagban részesült.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?