Egy hiányszakma megismerése

Pályaorientációs üzemlátogatásra érkeztek az Apponyi Albert Általános Iskola hetedikes osztályának diákjai március 8-án, a Sebestyén Pékség jászberényi üzemegységébe.

A látogatás célja a hiányszakmának számító pék mesterség megismertetése volt a pályaválasztás előtt álló tanulókkal. A Sebestyén Pékség területén található a Klapka Szakiskola gyakorlati képzőhelye is, ahol először egy rövid ismertetőt hallgathattak meg a diákok az üzemről és magáról a pék szakmáról. Közben kérdéseikre is választ kaphattak a péküzemet bemutató munkatárstól. A hiányszakmának számító pék szakma nem könnyű, de megéri a fáradságot, hiszen finomabbnál finomabb péksüteményeket és kenyereket sütnek, változatos pékáru kerül a boltok polcaira a hagyományostól a modern reformsüteményekig. Azt is hallhatták, hogy keresett szakma a pék, könnyen el lehet helyezkedni ezzel a szaktudással.

Az előadást követően érdekes és látványos üzemlátogatás keretében megismerkedtek a kenyér és pékáru-félék, valamint cukrásztermékek elkészítésével.

A technológiai sorrendnek megfelelően kísérték végig a gyártási folyamatokat, a liszt tárolásától a tésztakészítő gépeken, kovászoláson át, a kelesztőkamrákig, majd egészen a különféle kemencékig eljutva. A diákok közelről láthatták a szakma csínját-bínját ismerő szakmunkásokat szorgoskodás közben, hogyan gyúrják, dagasztják a tésztát, és készítik a különféle pékárukat. Utolsó fázisként a késztermékek kezelését is megismerhették, amelynek része a hűtés, csomagolás, tárolás, szállítás.

A pályaorientációs üzemlátogatáson résztvevő Szatmári Antalné alpolgármester asszony a helyszínen elmondta, hogy egy ösztöndíj programot dolgozott ki Jászberény városa. Ezt rendeletbe is fogalmazta és ezért tudják támogatni azokat a gyermekeket, akik hiányszakmákban tanulnának, tanulnak tovább. A hiányszakmákat tanuló diákokat pár éve már ösztöndíj program is segíti, egy nyolcadikos diák húsz ezer forint támogatást is kaphat havonta. Az önkormányzat minden évben 14 millió forintot különít el a költségvetésben erre az ösztöndíj programra.

Az üzemlátogatásból visszatérve kóstolót is kaptak a tanulók a pékség termékeiből, pogácsát és kakaós csigát fogyaszthattak, ami pótolta az elmaradt tízórait is.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?