Mentesen finomat

Napjainkban, amikor fokozottan igyekszünk figyelni önmagunkra és egészségünkre, megnövekedett az igény a jó minőségű, bizonyos hozzávalókat mellőző élelmiszerek iránt, nem pusztán az ételintoleranciával küzdők körében. Felismerve jótékony hatását, egyre többen kívánjuk elhagyni ételeinkből a finomított alapanyagokat, a különféle betegségeket, allergiás reakciókat kiváltó összetevőket. Így volt ezzel Beatrix és András is, akik személyes indíttatásból vágtak bele egy városunkban hiánypótló vállalkozásba, a Mentes Pékség megvalósításába.

Azt gondolnánk, a 21. században ételintoleranciával élni már nem jelenthet megoldhatatlan problémát, tekintve a boltokban fellelhető hihetetlen mennyiségű, változatos élelmiszert, pedig igazán csak akkor szembesülünk a pénztárcánk és a lelkünk számára egyaránt kiábrándító kínálattal, apró betűs akadályokkal, amikor észrevesszük magunkon a kellemetlen allergiás tüneteket. A Mentes Pékség megálmodói saját tapasztalatukból és mások megsegítéséből erőt merítve vágtak bele családi vállalkozásuk elindításába, hogy többé senki számára ne jelentsen gondot egy ízletes, meleg péksütemény elfogyasztása.

A kétezres évek óta dolgozom cukrászként. Jászberényben tizenöt évig voltam a szakmában, de az egy év budapesti kitérő – ahol a mostanihoz hasonló édes süteményekkel foglalkoztam – hozott közelebb a jelenlegi munkámhoz – meséli András a Szent Imre Herceg úti, újonnan nyílt üzlet szemet gyönyörködtető pultja mellett állva. A polcokon frissen sült glutén, laktóz és cukormentes termékek sorakoznak rendben, többek között omlós muffinok, gazdagon kakaózott csigák, túrós finomságok, meleg kenyerek és formás zsömlék, de már folyamatban van a tojásmentes áruk kikísérletezése is.

Nagyon sok emberrel találkozunk, aki érzékeny, szerettünk volna segíteni nekik, időközben felmerülő igényeiket kielégíteni, a kínálatot pedig ehhez mérten alakítani – teszi hozzá Beatrix, aki kisfiuk születésekor figyelt fel gluténérzékenységére és vele együtt arra, hogy a környéken egyáltalán nincs lehetőség friss mentes élelmiszerek beszerzésére. Az otthoni átállást, újszerű sütés-főzést követően csakhamar azon kapták magukat, hogy kiadó helyek után kutatnak a városban.

„Még a környékbeli épületekben sem foglalkozhatnak liszttel, így ezt is mérlegelnünk kellett a helyszínválasztáskor. A receptek ennek megfelelően kimondottan helyettesítő hozzávalókra épülnek, speciális lisztkeverékekkel, cukorpótlókkal és laktózmentes összetevőkkel dolgozunk.” András a megszokottól eltérő receptekből süt, melyek kifejezetten az említett alkotóelemekkel működő folyamatokat foglalnak magukba, de az ízek mellett legalább olyan fontos, hogy mutatós, eladható termékek szülessenek a kezei alatt.

A munka nem áll meg a már meglévő termékkínálatnál, a betérő vásárlókon keresztül folyamatosan zajlik az igényfelmérés, melynek köszönhetően már tepertős és sajtos pogácsát, túrós pitét is kóstolhatnak a vásárlók – az ünnepek közeledtével pedig glutén-, tej- és cukormentes süteménnyel készülnek levenni a háziasszonyokról a terhet. A legfőbb kedvenc a napi szinten újra sütött túrós táska, mely egyben az első termékük volt, ami bekerült a széles – egyéb mentes, előre csomagolt élelmiszereket is tartalmazó – kínálatukba. A házaspár reméli, munkájukkal nem csak a saját, de számtalan háztartás dolgát megkönnyítik, hogy ne kelljen többé úgy tekintetünk a friss mentes péksüteményekre, mint beszerezhetetlen vagy épp körülményes módon elkészített luxuscikkekre.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?