Rendhagyó gyertyagyújtás

Idén a járványügyi intézkedéseket figyelembe véve az ünnepi készülődés az online térbe szorult, ehhez igazodva városunk kulturális szervezői közösségi felületükön nyomon követhető programokkal készültek, ahogy a hagyományos gyertyagyújtásra is videóközvetítés formájában került sor advent első vasárnapján.

A virtuális hangolódásba már délelőtt tíz órától becsatlakozhattak a kreatív érdeklődők, akik virágcserepek felhasználásával készíthettek formabontó adventi koszorút Suhaj Csilla szervezővel közösen.

A kézműves foglalkozást követően a VSG Táncszínház lebilincselő műsorát tekinthették meg az otthon biztonságából a gyerekek, akik A szépség és a szörnyeteg ismert és szeretett történetét klasszikus zenével fűszerezve, Kertész Péter Jászai-díjas művész narrációjában élvezhették.

Sötétedés után, a már megszokott ötórai kezdettel Budai Lóránt polgármester jelentkezett be a kulturális programok közösségi oldalán, hogy adventi szónoklatával a jövőbe vetett reményre, bizakodásra sarkallja a hallhatóságot.

„Eltelt egy év, ismét itt van advent időszaka. Ez az advent, mint ahogy az egész év, nem az, amit eddig megszokhattunk. Mert miről is szól az advent? A békességről, a nyugalomról, az egymás felé fordulásról, az egymásra való figyelésről, az elmúlt év pedig sajnos nem erről szólt. Nagyon nehéz év van mögöttünk és talán a következő időszak sem lesz könnyebb, de én arra kérem önöket, hogy ezt az időszakot, amely ránk kényszerített egyfajta befelé fordulást, szánjuk arra, hogy megértsük egymást és ne hagyjuk, hogy mesterségesen szétszakítsanak bennünket.” – fogalmazott a polgármester, majd a hitet szimbolizáló első adventi gyertya meggyújtását megelőzően arra kérte a lakosságot, töltsék reményben mindennapjaikat, mert bármilyen nehéz is, bíznunk kell benne, hogy a jövő valami sokkal szebbet tartogat számunkra.

Az ünnepi pódium keretében “Magyaroké – Pillanatképek Erdélyből” címmel a Jászság Népi Együttes műsorának különleges atmoszférájában merülhettek el, akik csatlakoztak az esti virtuális közvetítéshez. Az előadás során az együttes tagjai számára kedves táncanyagokból összeállított, változatos programcsokor örvendeztette meg a rendhagyó körülmények ellenére is kitartó, kultúrára éhes résztvevőket.

 

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?