Jászsági szakmaválasztó kiállítás

A Bercsényi úti sportcsarnok adott otthont az immár harmadik alkalommal megrendezett Jászsági Szakmaválasztó Kiállításnak november 28-29-én.

Jászberény Város Önkormányzata továbbra is fontos és támogatandó célnak tartja a továbbtanulás, szakmaválasztás előtt álló 7-8. osztályos fiatalok jászsági kötődésének erősítését, a szakképzés célzott segítését mind az oktatói, mind a munkáltatói oldalról egyaránt. Az elmúlt években a kiállítással párhuzamosan több olyan program indult el városunkban, amelyek hozzájárulhattak a hiányszakmák számának csökkentéséhez, segítve a fiatalokat abban, hogy olyan szakmát válasszanak, amire szükség van, amivel erősíthetik a jászsági vállalkozások versenyképességét, és erősíthetik a Jászság gazdaságát.

Fontos szempont kezdettől fogva, hogy Jászberény a kiállítással ne csak a helyben lakó gyermekeket segítse, hanem a környező jászsági települések diákjait is a pályaválasztásban. Elsősorban 7. és 8. osztályos tanulók, az egyházi és a Jászberényi Tankerületi Központhoz tartozó iskolák diákjai érkeztek (Alattyán, Jászkisér, Jászapáti, Jászárokszállás, Tápiógyörgye, Jászladány, Jászdózsa, Jánoshida, Pusztamonostor, Jászfényszaru, Jászfelsőszentgyörgy, Jászalsószentgyörgy, Jászboldogháza, Jászjákóhalma, Jászszentandrás) több mint 1500-an, szervezetten, előre egyeztetett időpontokban.

Négy jászsági iskola várta a diákokat: a Szolnok Megyei SZC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye, a Terplán Zénó Ferences Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium. Mellettük két szolnoki intézmény is kitelepült: a Szolnok Megyei SZC Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Szolnok Megyei SZC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Itt voltak a jászság kiemelkedő jelentőségű vállalkozásai: az Electrolux Lehel Kft., a Jász-Plasztik Kft., a Samsung Zrt., a Fortaco Zrt., a CO-OP Star Zrt., a Ferro-Pess Kft., a Scintilla Kft., a Konkoly Electro Kft., a Sebestyén Kft., a Kód Kft., a Darázs Keverő Kft., a Metálplaszt Kft., a Thyssenkrupp Kft., a Boros és Fiai Kft., a Barakk Kft.
A megyei szakképző iskolák bemutatták képzési rendszerüket, hiányszakmás képzéseiket, ösztöndíjprogramjukat és a gyakorlat megszerzésének lehetőségeit. A vállalkozások bemutatkoztak, ismertették az általuk kínált álláslehetőségeket, szakmai követelményeket és munkakörülményeket. Ezen kívül tájékoztatást adtak a tanulószerződések kötésének lehetőségeiről, a gyakorlati képzéseikről.

A kiállításon külön hangsúlyosan bemutatták a hiányszakmákat: lakatos, hegesztő, forgácsoló, villanyszerelő, eladó, pénztáros, boltvezető, kereskedő, pék, cukrász, automata gépkezelő, gépész technikus, elektromos műszerész, PLC programozó, erősáramú berendezésgyártó, gazdasági adminisztrátor, irodai asszisztens, gyártásvezető informatikus, mezőgazdasági gépszerelő, szerszámkészítő, kőműves, festő, ápoló stb.

A rendezvény koordiátora, Bódisné Görbe Krisztina köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a Jászságban is vannak úgynevezett hiányszakmák, és versenyképes képzést kell az iskoláknak biztosítani. A huszonöt kiállító ezerötszáz pályaválasztás előtt álló diáknak próbál kedvet csinálni.
Budai Lóránt polgármester köszönetét fejezte ki azoknak a vállalkozóknak, akik eljöttek erre az eseményre. Arra bíztatta a fiatalokat, hogy bármely szakmát választják, azt teljes odaadással vigyék végig.

Dr. Sziráki András, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szóba hozta, hogy az Electrolux esete erősen foglalkoztatta a vállalkozókon keresztül a Kamarát is. Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese hangsúlyozta, a tanároknak kell hozzásegíteni a szakma kiválasztásához a diákokat, és ez nagy felelősség.

Végezetül Pócs János országgyűlési képviselő követendő példának tartotta a nagyvállalkozók részvételét, hiszen nagy szükség van a szakmunkára, majd megnyitotta a rendezvényt.
A jelenlévő diákok ezután végig járták az összes helyszínt, érdeklődtek, kipróbáltak egyes dolgokat. Nekik sem mindegy, hogyan tudják megalapozni stabilan a jövőjüket.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?