Ecset és gitár

Varga Erik (Riki) festő-, képzőművész, basszusgitáros, akinek kiállítása nem a megszokott sémák szerint nyílt meg január 23-án délután. A Köszönöm Öreg! címet viselő tárlatán, színes, változatos festményei láthatók, a Szikra Galéria Időszaki kiállítások sorozatában.

A Szolnoki Művésztelep egyik alkotójának, Varga Eriknek a festményei nem ismeretlenek a jászberényi képzőművészet kedvelők előtt. Az Art Camp Művészeti szimpóziumok rendszeres vendége és annak gyűjteményes kiállításain mindig szerepelnek festményei. Öt esztendővel ez előtt önálló tárlata is látható volt a mozi galériáján.

Most, a Szikra Galériában kiállított változatos, színes képei, melyek különleges vizuális élményben részesítik szemlélőjüket, visszatükrözik alkotójuk emberségét és egyenességét.
Elöljáróban Szikra István házigazda köszöntötte a szép számmal megjelent érdeklődőket, külön megemlítve a Szolnokról érkezett művészetbarátokat is.

Riki, a megnyitót bevezető, basszusgitáros etűdjét követően, szintén a megyeszékhelyről érkezett, Sötét Kamra Kontakt Improvizációs Műhely két táncosa, Kolláth Betta és Milosits Dániel performancére csodálkozhatott rá a közönség. Ott helyben, spontán jött minden. Mozgás formájában, az előadás alatt született meg a kompozíció, mely mindenkinek valami mást jelenthetett. A táncosoknak, hangszerével festett hangképeket, kíséretnek, „talpalávalónak”a kiállító sokoldalú művész.

A megnyitó „hivatalos” részére, a festő bemutatására Magyar Attila műgyűjtőt kérték fel. Elbeszéléséből megtudtuk, hogy valamikor Varga Eriknek egy Gorkij idézeten akadt meg a szeme, amiben az állt: aki rajzolni tud, az mélyebben látja a valóságot. Ez komolyan megragadt benne, majd ecsetet, palettát vett a kezébe és nekigyürkőzött a képzőművészetnek. A stílusok próbálgatása, témákkal való kísérletezés, folytonos útkeresés jellemzi művészetét, melyben festményei változatosak és színesek, mint személyisége. Az ősmagyarság ősműveltsége érdekli elsősorban, különös festményei is utalnak erre. Szeretett állat ábrázolásai igen szembeötlő és egyéni stílust képviselnek. Művészetét, ha nagyon röviden kellene jellemezni, akkor Rikihez stílszerűen illő zenei hasonlattal élhetünk. Az akrillal festett képei „ordítások” dúr hangnemben, akvarelljei „kiáltások” mólban. Egyfajta evolúció a művészeten belül is van, aminek olykor szenvedő, máskor jókedvű, átölelem a világot hangulatú résztvevője Varga Erik. Öreg Istennek köszönve fogalmazza meg azt a fajta érzésvilágot, amit számára a magyar őstörténet és a keresztény katolikus egyház jelent.
A megnyitó befejező részében Riki basszusgitárral és vezérelt effektjeivel sajátos, egyedi, mini szólókoncertjének részesei lehettünk.

A művészt ismerő és még nem ismerő érdeklődőknek egyedi élményt nyújthatnak február 13-ig látható alkotásai.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?