Megéri hiányszakmát tanulni

Érdemes hiányszakmát választani a tovább tanulóknak, mivel ezek a diákok biztosan el tudnak helyezkedni helyben a szakképzés elvégzése után. Ezenfelül tanulmányaik ideje alatt Jászberény Város Önkormányzata ösztöndíj programmal támogatja a fiatalokat. A sikeres pályázók múlt hét szerdán a hivatal dísztermében írták alá szerződéseiket.

A város önkormányzata harmadik éve hirdet ösztöndíj programot a helyi vállalkozókkal, cégekkel, oktatási intézményekkel összefogva, melynek célja a szakképzett munkaerő hiányának megszüntetése. A helyi iparűzési adóból származó 1%-os felajánlásokból finanszírozott ösztöndíj támogatás idén 7.300.000 forintra tehető.

A pályázatra összesen 35 kérelem érkezett be, melyből 26 pályázatot nyertesen bírált el az önkormányzat. Közülük ketten általános iskolások, 24-en szakközépiskolát végző tanulók. Jászberényben minden szakiskolában van ösztöndíjban részesült diák, de a környező települések iskoláiban is szép számmal vannak berényi támogatottak. A tanulók többek között villanyszerelő, autóelektronikai technikus, hegesztő, gépi forgácsoló, ipari gépész, mezőgazdasági gépszerelő és ápoló szakképzést választottak.

– Azt szeretnénk, hogy ez a program szolgálja a diákok, a jövő munkaerejének érdekeit, valamint a tanulók kerüljenek olyan pályára, amellyel biztos megélhetést tudnak teremteni maguknak – mondta Szabó Tamás, Jászberény polgármestere. Beszédében kifejtette, hogy eddig négy ösztöndíjas partnerük végzett a szakképzésben, akik jelenleg helyi vállalkozóknál helyezkedtek el.

A megnyitót követően szerda délután ünnepélyes aláírással pecsételődött meg az együttműködés, melyhez kitartó és eredményes tanulást kívánt a polgármester.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?