A vallás egységet formál

Pénteken délután a Főtemplomban moldvai és gyimesi csángókkal, valamint a külföldi együttesekkel, szentmisével emlékeztünk Lőrinc Györgyné Hodorog Luca moldvai csángó énekesre.

Több mint két évtizede a csángó fesztiválok alkalmával emlékezünk a csángóasszonyként is emlegetett énekesre, aki csak az első fesztiválon tudott részt venni. Kérésére halála után Jászberényben temették el, azóta évről évre szentmisét tartanak lelki üdvéért.

A misét Szántó József apát-plébános celebrálta, a jelenlevőket bűneik megvizsgálására buzdította, majd Sirák történetéből olvasott fel. Az apát-plébános hangsúlyozta, hogy az új küzdelmekhez a magyaroknak mindig a Nagyboldogasszony jelentette a kapaszkodót, a védelmezőt.

A mise magasztos pillanata volt a moldvai-, gyimesi csángók, törökök, felcsíki székely zenészek, észak-ciprusiak, tajvaniak, grúzok és a kolumbiaiak vallási éneke. A külhoni együttesek mellett a Jászberényi Hagyományőrző Együttes Mária-éneke is felcsendült, melyet ámulattal hallgattak messziről érkezett vendégeink. A más-más népszokás, a különböző kultúrák találkozása, a szentmise végén lélekben egységgé kovácsolódott.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?