Új kiállítóhely a Csángó Ház

Házat kaptak moldvai csángó testvéreink a város központjába, melyben gyűjteményes kiállítás nyílt augusztus 11-én, pénteken. Csángók a változó időben címmel, Péterbencze Anikó és Papp Imre közel harminc éves néprajzi munkájának eredményeit mutatja be.

A Táncsics Mihály utcában található kiállítóhely házigazdájaként annak egyik megálmodója Papp Imre nyitotta a köszöntők sorát. Örömét fejezte ki az elérkezett pillanatért, hogy a Csángó házban a moldvai csángó kiállítás, a mai naptól látogatókat fogadhat.

Ebben a házban a csángók, ha eljönnek, jogosan érezhetik, hogy itthon vannak, a jászok pedig ha bejönnek tapasztalni fogják őseik hagyományait, jelentette ki köszöntőjében Pócs János a Jászság parlamenti képviselője.

Szabó Tamás polgármester, a város nevében, nem minden napi, kiemelkedő alkalomnak nevezte a kiállítóhely megnyitását, melynek létrejötte időszerű volt.

A ház, és vele a kiállítás megnyitásával kapcsolatos gondolatait, az etnográfus népzenész,Agócs Gergely öntötte szavakba.A hagyomány és modernitás nem egymást kizáró fogalmak. Attól, hogy beengedjük életünkbe a modernitás eszközeit, vívmányait még nem kell megfeledkezni saját etnikai identitásunkról és elengedni kezét a hagyományoknak. Ez a moldvai csángók üzenete. Amit ezzel a házzal, benne a moldvai csángók értékeit bemutató kiállítással tolmácsolhatunk a világ felé. Az ő identitásuk olyan nyugvó pontot képvisel az életükben, ami megmásíthatatlan. A Moldvából érkezett Szályka Rózsa Hagyományőrző Egyesület,szülőföldjükről származó énekszóval ékesítette az ünnepélyes megnyitót.

Péterbencze Anikó néprajzkutató, a kiállítás rendezője, a moldvai csángó földről, Trunk községből, Benedek doktor csodakútjából származó vízzel szentelte meg az Csángó Ház épületének falait.

Odabent számos különleges tárgyal találkozhat a látogató. Ezek közül az egyik legérdekesebb darab, az apró rézlemezekből összeállított, hatvan méter hosszú, csángó menyasszonyi nyaklánc. Láthatóak színes, eredeti női és férfi viseletek, díszes ingek, fata, katrinca, bernyécek és báránybőrre gazdagon hímzett bundák, a keptárok is. Különleges darabnak számít a magángyűjteményben, Hodorog Luca kéziratos énekeskönyve, mely a magyar nyelvű csángó kultúra meghamisíthatatlan bizonyítéka. A kiállítás egyik legnagyobb látványossága a mennyezetet borító térkép, a Szeret folyó vidékéről, a gyűjtések helyszíneiről, az ottani településekről,melyek nevei magyarul kerültek feltüntetésre.

A kiállítás egy „emlék” a Csángó Fesztiválokról, amit egész évben meg lehet tekinteni. Keresse fel!

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?