Aki az Isten kezét megfogja

Az idei jász világtalálkozó szombati napját a Szentháromság katolikus templomban orgonakoncert nyitotta, amelyet ünnepi szentmise követett. A nevezetes eseményre megújult, megszépült templom zsúfolásig megtelt a hívekkel, a világtalálkozóra érkezett vendégekkel, és a templomkertben is sokan hallgatták Isten igéjét kihangosítón keresztül.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentbeszéde elején utalt arra, hogy a jász világtalálkozók ünneplése évről évre mindig a rendező település templomában, az Isten házában kezdődik. „ A jászok ősi hagyományához híven egyre inkább Istenhez szeretnénk kötni az életüket, és azoknak a fiataloknak az életét is, akik talán még nem éreztek rá annak az ízére, és annak az örömére, hogy mit jelent Isten közelében élni és Isten segítségét nap mint nap élvezni. Adná Isten, hogy egyre inkább megtapasztalják ezt jász barátaink, kedves jászok mindannyian, aki az Isten kezét megfogja, az mindig biztonságban és az ő oltalma alatt élhet.”

Az érsekatya az Isten körül megvalósuló közösség legszebb példájának nevezte, amikor egy település hívő emberei vasárnapról-vasárnapra összegyűlnek azért, hogy együtt imádkozzanak, együtt énekeljenek. – Minden, ami fontos nekünk attól nem sajnáljuk az időt. Ha egyszer igazán mély lelkiismeretvizsgálatot akarunk tartani, hogy állunk az Istennel, nézzük meg, az életünkből mennyi időt szentelünk neki. Antoine de Saint Exupery a Kis Hercegben ezt írja: Az idő, amit a rózsára vesztegettél, az teszi fontossá a rózsádat.

Beszélt még a jövőért való áldozathozatal képességéről, feltéve a kérdést, hogy vajon megvan-e bennünk. Ostorozta az önzést, amikor valaki saját magát helyezi élete középpontjába, nem Istent.

Végül dicsérőleg megemlítette, hogy az egri egyházmegyében a jászok voltak  mindig, akik a leghűségesebbek voltak, a jászok a legigazibb magyarok, a jászok a legvallásosabbak, leginkább katolikusok.

A szentmise a Miatyánk és a Himnusz közös eléneklésével ért véget, majd az érsekatya megáldotta a templomot.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?