Szent Antal ünnepén

Már hagyomány, hogy Páduai Szent Antal ünnepén, június 13-án az esti szentmisét a családokért ajánlják fel a Barátok templomában. A gyermekeket áldásban részesítik és a hozott liliomszálakat, Szent Antal jelképét megszentelik.

A templommal szembeni füves területen felsorakoztatott székek csaknem egytől egyig megteltek június 13-án délután a család aprajával-nagyjával, fiatalokkal és idősekkel. Az értük felajánlott szabadtéri szentmise áldozatát Zsova János atya mutatta be és kedves szavakkal köszöntötte a szép számmal összegyűlt híveket. A meleg nyári délutánon jóleső érzés volt a fák hűvösében imádkozni, s közben érezni a bőrünkön a lágy fuvallatot. A gyerekeket ez a szellő csak még inkább felvillanyozta, de ez az izgés-mozgás tett élővé a nekik kiszolgáltatott áldást, amely a pap bácsi kitárt karjain keresztül, a szentelt víz által a Jóistentől szállt rájuk.

E napon emlékezünk Páduai Szent Antal ferences rendi prédikátorra, aki 36 éves korában e napon tért vissza Teremtőjéhez. Szent Antalt a legtöbb helyen a gyermek Jézussal a karjában, egy szál liliommal ábrázolják, a gyermeki tisztaság és ártatlanság jelképét.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?