JÓ SZÓ est a Barátok templomában

Az elmúlt napokban, hosszú kihagyás után újra részt vehettünk a JÓ SZÓ Est rendezvényen. Az érdeklődők megszokták már, hogy ezeken a programokon színvonalas, érdekes előadásokat hallhatunk. Nem volt ez másképp most sem. A Barátok temploma padjai megtelt, dr. Gőgh Edit neurológus, pszichiáter főorvos asszony előadásán, melynek címe: A kimondott szó ereje. Az est házigazdája dr. Novák István plébános úr, szervezője, mint mindig Molnár Györgyné Editke volt.

A cím hallatán sokféle kérdés felmerül bennünk. Kérdezhetjük először: mi a szó?  Eszköz, amivel meg osszuk másokkal, ami bennünk él?  Vagy kapu, mely által beengedjük mások érzelmeit? Mit tudunk kifejezni a szavakkal? Bizalmat tudunk adni velük, lekezelni, vagy építeni, felemelni vagy süllyeszteni. A szavak bizony sokszor nagyobb súlyúak, mintha kővel dobnának meg.

Érdekes volt, ahogyan a főorvos asszony csoportosította a szavakat remek példákkal illusztrálva: pozitív, negatív és üresjáratúakra. Pozitívak pl. elismerés, dicséret, gratuláció, biztatás, bátorítás. Vigasztaló kifejezések pl. Ne add fel!  A jó szó gyógyít, erőt ad, használatukkal jobbá válunk. Gyönyörű hasonlattal élt az előadó: Egyetlen vízcsepp is meg tudja változtatni a környezetünket, egyetlen szó is jó irányba tud változtatni. Negatív szavak pl. gúnyolódás, megalázás, hazugság, bántás, sértés, lekicsinylés. Legsúlyosabb az átok! Hatalmas rombolást csinálnak egy-egy ember életében. Gondoljunk csak a durva beszédre! Üresjáratú szavak – jelentéktelen szavak: hogyishívják, hogyismondjam stb. valamennyi átgondolatlan, semmitmondó kifejezések. A gyermekkorból hozott gátló vagy segítő szavak. Nagy erejük van, hiszen a gyermekkori emlékek folytatódnak a felnőtt életben, a párkapcsolatokban.

Figyelmet érdemelt az előadás azon része, melyben a szavak érzelmeinkre gyakorolt hatását fejtegette.  A kimondott szó hangsúlya különféle magatartást sugall. A „csak”, a „megpróbálom” vagy „én csak segíteni akartam”.  Az ártó szavak ölhetnek is. A hazugság, a pletyka, mind gátló hatással bírnak életünkben. A népmesékben, valamint az irodalmi, és zenei művekben számos példát látunk ezekre. Csipkerózsika, Rigoletto, Bánk bán.

Viszont az építő erejű megnyilatkozások – elismerés, bátorítás, biztatás – kifejezetten jó hatással vannak ránk.  Hihetetlen sokat jelent az „áldás” szó. Ismerjük és érezzük a következő idézet hatását: „áldjon vagy verjen sors keze …”. A lakásokban kifüggesztett „Házi áldás” minden szava valóban áldás a családokra. Megható az atyák áldása – a hívekre, megáldják a termést, a bort stb. Az előadás végén elhangzott a nagy kérdés. Mi a helyzet önmagunkkal? Mikor, mit és hogyan mondjunk, vagy ne mondjunk?  Szavaink és viselkedésünk kölcsönhatásban vannak egymással. Amit kiadunk, az hullik vissza ránk. Legyünk elfogadóbbak, belátóbbak egymással! Nyissunk AJTÓT a másik ember irányába!

Az előadó: dr. Gőgh Edit neurológus, pszichiáter főorvos. Fő profilja: pszichoszomatikus betegségek, szorongás, depresszió. Pályájának főbb állomásai: Szeged – egyetemi tanulmányok, Szentes, Esztergom – kórház, Kunszentmárton – pszichiátriai gondozó, 1993 óta főállású privát praxisa van, PSYCHO-NATURA orvosi rendelő.

Jelmondata: „Meghallgatlak, megértelek, elfogadlak – tehát szeretlek!”

Úgy gondolom, az előadás végén, minden résztvevő megtapasztalhatta e jelmondat lényegét, súlyát.

Szabó Jánosné ny. könyvtáros

Vélemény, hozzászólás?