Csendes közmeghallgatás

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat határozatképes létszámmal június 21-én, szerdán tartotta éves közmeghallgatását, melyen beszámoltak az elmúlt év történéseiről és az elkövetkezendő időszak terveiről, rendezvényeiről.

Rácz Tamás a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket és megkezdte éves értékelőjét. – A tavalyihoz hasonló mentalitással végezzük munkánkat, jó kapcsolatot ápolva a települési önkormányzattal – részletezte Rácz Tamás, majd elmondta, hogy a város önkormányzatával való együttműködés a tavalyi évben is lehetővé tette számos programjuk megvalósítását.

A Humán Erőforrások Bizottsága idén is megszavazta a roma önkormányzat által szervezett napközis tábor finanszírozását, mellyel egy hétre a gyermekek biztonságos elhelyezésében segítenek a szülőknek. Nyáron huszonhatodik alkalommal megrendezik a hagyományos Jászsági Cigánynapot, ahol évről-évre identitásuk erősítése mellett a roma kultúra sokoldalúságát népszerűsítik.

A kevés érdeklődőre való tekintettel sajnálatát fejezte ki a roma önkormányzat elnöke, azonban kiemelte, hogy a hétköznapokon rendszerint segítenek hátrányos helyzetű ügyfeleiknek, többek között nyomtatványok kitöltésében, munkakeresésben.

Az elmúlt évet Kökény Zsolt képviselő összegezte, elmondta, hogy tavaly nyáron egyhetes gyermektábort rendeztek, melynek a ceglédi fürdő adott otthont. Emellett a kisebbeknek kedveskedtek a gyermeknapon is. Nagysikerű tehetségkutató versenyt szerveztek a két közmeghallgatás között, melyen ének kategóriában egy jászberényi roma fiatal tovább jutott a megyei döntőbe, majd az országos versenyről a harmadik helyezéssel tért haza.

Rácz Tamás kifejtette, hogy bízik a további eredményes munkában, a közeljövőt illetően kitűzött céljuk a pályázati lehetőségek megragadása, egyebek mellett a pályaorientációs pályázat és az ösztöndíjprogramok, melyek a roma fiatalok továbbtanulását segítené.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?