Az Alpok csúcsai

Új előadássorozat indult a Jászberényi Campuson, Nyitott Könyvtár elnevezéssel. Ennek keretében Alpesi Kalandozások címmel tartott ismeretterjesztő előadást az elmúlt húsz év alpesi túráiról dr. Sebők Balázs, az intézmény oktatója.

Az eltelt két évtized alatt harminc alkalommal járt az Alpok különböző tájegységein, esetenként több túrát is teljesítve. A legtöbbször Ausztria Tirol tartományában, az Ötztal régióban vezetett az út. Ezt a gleccserekkel tarkított vidéket teljesen sikerült bejárnia és legmagasabb csúcsait is megmászni. A túrák során sok ezer fénykép készült gleccserekről, kereszttel ékesített hegycsúcsokról, menedékházakról, havasi legelők pompás növényvilágáról, és megannyi más csodáról. Az előadás során az Alpok különböző régióiba látogathattunk el, beleélhettük magunkat a „mesélő” által átélt kalandokba.

grosses-wiesbachhorn-3564m-hohe-tauern

Így jártunk Ausztriában a Magas-Tauern térségben, a Grossvenediger 3666 méteres csúcsát a Schlaten-gleccseren keresztül értük el. Svájc DK-i részén a Bernina-csoport Piz Palü 3905 méteres csúcsához útban felfelé, a Diavolezza menedékháznál gyönyörködhettünk az Alpok Top 10 panorámája közé választott kilátásban. A csúcsot még most is teljes egészében gleccserjég fedi, és közvetlenül a csúcs mellett még hasadék is található.

ortler-3905m-as-payer-haltte-3020m-dal-tirol

Aztán újra a Magas –Tauern, Grosses Wiesbachhorn megmászása a híres Kaindlgrat hó- és gleccsergerincén keresztül, amely mára sajnos jelentősen leolvadt a felmelegedés következtében.

Aztán az Ortlerre Dél-Tirol legmagasabb csúcsára – ami az Osztrák-Magyar Monarchia legmagasabb csúcsa is volt valamikor – az Oberortler gleccseren keresztül jutottunk fel. Az I. világháborúban itt, a csúcs közelében húzódott egy kegyetlen frontszakasz.

oberortler-ferner-antarktiszi-ta%cb%87j-dal-trolban

Majd érdekes körtúra Ötztalban, Ausztria egyik legmagasabban fekvő falujából (1895 m) Vent-ből kiindulva. Fel a Brandenburger Hausig, ami egyedülálló az Alpokban, hiszen szigetszerűen emelkedik ki a Kesselwand- és a Gepatsch-gleccserek ölelésében.

Végezetül Svájcban a Dom, ahol fantasztikus jégalakzatok mentén vezet fel az út a csúcsra, de annak megmászása akkor nem sikerült…

Jó volt így a képek által kalandozni alpesi tájak, gleccserek, hegycsúcsok között, „látni” mindezeket egy jászberényi turista szemével. Maradtak még történetek, diasorozatok – stílszerűen a hátizsákban. Előbb-utóbb ezek is láthatóak, halhatóak lesznek remélhetően.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?