Profi felszerelés az önkénteseknek

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyében működő, érvényes együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek részére konferenciát tartott december 28-án, amelynek keretében pályázati eszközök és felszerelések átadására is sor került.

A délelőtti konferencia jó alkalmat adott a kirendeltség vezetők tapasztalatcseréjére, valamint a megyei helyzet bemutatására. A megyében közel huszonöt önkéntes tűzoltó egyesület működik, köztük van 120 éves múltra visszatekintő is. Az önkéntesek feladatkörében szerepel a hagyományőrzés, a fiatalok képzése, de több egyesület tagjai – szabadidejüket feláldozva a közbiztonságért –, együtt vonulnak a hivatásos tűzoltókkal. Példa erre a túrkevei önkéntes tűzoltó egyesület: legutóbb a december 27-i halálos kimenetelű balesetnél egy tóba hajtott autó roncsait vontatták ki a mezőtúri hivatásos tűzoltókkal közösen.

A kötetlen szakmai fórum után a tűzoltószertárban Matuska Zoltán tűzoltó ezredes megyei igazgató ünnepélyes keretek között adta át az eszközöket. „Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál lehetett pályázni a szakfelszerelésekre. Az egyesületek benyújtották a kéréseiket sisak, álarc, mászókötél, láncfűrész, vagy egyéb, a munkához szükséges eszköz, illetve tanfolyam, képzési lehetőség iránt. A megyéből tizennyolc pályázót eredményesen bíráltak el, és közel 12 millió forintnyi felszereléssel támogatták az önkénteseket – nyilatkozta S. Tóth Anikó tűzoltó főhadnagy, megyei szóvivő. Céljuk, hogy minél több egyesületet fejlesszenek és a jászalsószentgyörgyi önkéntesekhez hasonlóan más csapatok is önállóan tudjanak beavatkozni a riasztásoknál.

„A Jászságban az önkéntes tűzoltók 109 alkalommal avatkoztak be a 446 vonulásból, tehát minden negyedik riasztásnál segítették a hivatásos tűzoltók munkáját. Jászberényben 1944 óta már nem működik önkéntes tűzoltó egyesület” – mondta Fózer Tibor tűzoltó ezredes, a JNSZM Katasztrófavédelmi Igazgatóság Jászberényi kirendeltségének vezetője. Arról számolt be lapunknak, hogy térségünkben kiemelkedően sok a jászberényi riasztások száma. Szerencsére a 2016-os évet tekintve nem történt komolyabb tűzeset. Ezúttal a karácsonyi ünnepek napjai is a nyugalom jegyében teltek.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?