Jó hírek a Szent Erzsébet Kórházból

Egy új szolgáltatás bejelentésére várták március 26-án, kedden délután a média munkatársait a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. Munkába állt a csontsűrűségmérő készülék, s további jó hírekről is tájékoztatást adott dr.  Besenyi Orsolya megbízott főigazgató.

– Még 2022 decemberében egy csontsűrűségmérő készüléket tudtunk beszerezni alapítványi támogatásból, amit ezúton is köszönünk alapítványi támogatóinknak. Mára sikerült elérni, hogy ez a gép a társadalombiztosításba befogadást nyert és finanszírozást kaptunk rá. Ez azt jelenti, hogy napi öt órában, hetente 25 órában történhet a csontsűrűségmérés kórházunkban. Ezentúl tehát nem kell már Szolnokra utazni ezért a vizsgálatért. Elmondhatjuk, hogy szakorvosi beutalóval a vizsgálat térítésmentesen igénybevehető a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. A gép a fizikoterápiás épületben került elhelyezésre, s előjegyzéssel vehető igénybe. Előjegyzés a reumatológián kérhető a 142-es melléken munkaidőben – mondta dr. Besenyi Orsolya, aki azt is megjegyezte, hogy egyre többeket, elsősorban az idősebb korosztályt érinti a csontsűrűség kapcsán jelentkező problémák.

A csontsűrűségmérő berendezést a fizikoterápiás épületben helyezték el, s azok vizsgálatára használják majd, akiknél a csontsűrűség, illetve a csontanyagcsere zavarára lehet gondolni. A vizsgálatot 55 év felett nőknek és férfiaknak is ajánlják.

– A lakosság mintegy 15%-át érinti ez a betegség. A betegek között kétharmad a nők, egyharmad a férfiak aránya. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, kis röntgensugár terheléssel jár. Ajánljuk ezt a vizsgálatot azoknak is, akiknek családjában valamilyen csontanyagcserezavar van, akiknek valamilyen belgyógyászati vagy általános betegsége van, ami a csontanyagcserét érinti. Azoknak is ajánlatos ez a vizsgálat, akiknél patalógiás törés alakul ki (pl. csukló-, csigolyatörés, felkartörés). – derült ki dr. Besenyi Orsolya tájékoztatójából, aki azt is megjegyezte, hogy a csontritkulás ma tulajdonképpen már népbetegségnek számít. Éppen ezért nagyon fontos lenne a szűrővizsgálatok elvégzése.

A sajtótájékoztató résztvevői működés közben is megtekinthették a berendezést, akik között ott volt Piroska Miklós is. Egy újságírói kérdésre a JNSZ Vármegyei Hetényi Géza Kórház főigazgatója elmondta, hogy szoros a kapcsolat a megyei kórház és a jászberényi városi kórház között, s ahol tudnak, ott segíti a Jászberényben folyó munkát. A bemutató vizsgálatot követően a fizikoterápiás részleget is bemutatták a média munkatársainak

A rendezvény zárásaként arról kérdeztük dr. Besenyi Orsolyát, hogy mi a helyzet a gyermekneurológiai szakrendeléssel és az ultrahangos vizsgálatokkal kapcsolatban:

– Örömmel tudok tájékoztatást adni arról, hogy a gyermek neurológiai szakrendelés áprilistól újraindul, havonta 5 órában. Dr. Pál Szabolcs gyermek neurológus fog rendelni a gyermekosztályon. Előjegyzést a gyermekosztályon, illetve a gyermek@jaaszberenykorhaz. hu e-mail címen lehet kérni. Ugyancsak jó hír, hogy az ultrahang szakorvosi óraszámaink is bővültek. Jelenleg már heti 18 óra ultrahang kerettel rendelkezünk – mondta a megbízott főigazgató.

 

Vélemény, hozzászólás?