Bercsényis diákok és tanárok Európában

Már megszokhattuk, hogy a Bercsényi Miklós Általános Iskolának vannak Erasmus projektjei, éppen most zárult egy KA122-SCH projektjük, ami 2022-ben kezdődött. Ebben 16 tanuló és két kísérő tanár mobilitására, ezenkívül pedig 9 tanár tanfolyamon, kurzuson való részvételére nyertek támogatást a Tempus Közalapítványtól.

A 16 tanuló és 2 tanár 2022. októberében utazott ki testvérvárosunkba, Vechtába, ahol 6 napon keresztül nagyon tartalmas programon vettek részt.
Többek között sportnap keretén belül spinningeltek, konditeremben erősítettek, a kosárlabdacsapat csarnokában megtekintettek egy edzést, angol és német tanórákon KAHOOT játék keretén belül válaszoltak a kérdésekre, háztartástan órán megfőzték a saját ebédjüket. Csapatépítő játékokat is játszottak, bowlingot és boßeln játékot. Természetesen a polgármester is fogadta a csoportot, aki fiatalként cserediák is volt Jászberényben. Hamburgi és neuharlingersieli kirándulás is színesítette a programot.
A kitűzött célt elérték, megismerkedtek egy multikulturális környezettel, a német oktatási rendszerrel, bekapcsolódtak a német gyerekek mindennapjaiba, közösen tevékenykedtek a zene, a tánc, a sport, a művészetek, a természetismeretek témakörökben.
A tanfolyamokon, kurzusokon a tanárok különböző témakörökben jutottak továbbképzési lehetőségekhez. A pozitív gondolkodás, az angol nyelvi kommunikáció, az interkulturális nevelés, a pozitív tanulási körülmények, a speciális igények az oktatásban, az IKT használata, a projektmenedzsment, tervezés voltak a kurzusok anyagai. A helyszínek is igen változatosak voltak, a bercsényis tanárok utazhattak Olaszországba, Ciprusra, Portugáliába, Törökországba, Csehországba és Máltára.
Összességében nagyon hasznosnak ítélték meg ezt a pályázati lehetőséget az intézményben, és amennyiben lesz még lehetőségük ilyenre, szívesen élnek vele.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?