Jobb volt a Nyíregyháza

A győztes bajnoki rajtot követően nagy érdeklődés kísérte az NB I A-csoportjából kiesett Nyíregyháza vendégjátékát Jászberényben. Az NB I/B-s felnőtt férfi kosárlabdabajnokság második fordulójában a JKSE nem tudta az egy héttel korábbi teljesítményét megismételni, míg a vendégek sokat javultak a meglepő budafoki vereségük után, s Jászberényből győztesen távozhattak.

Két, a nyári szünetet követően, alaposan kicserélődött játékosállománnyal rendelkező együttes összecsapását hozta a JKSE – Nyíregyháza találkozó. Mindkét egyesületnél csak négy játékos maradt hírmondónak az előző évi csapatból, azaz a szakvezetőknek tulajdonképpen új csapatot kellett építenie. Erre pedig nyolc hét még nem elegendő, s ez látszik is a két együttes első két fordulóban nyújtott teljesítményén.

Míg a mieink a TF-BP ellen nagyszerű játékkal rukkoltak ki, addig a nyíregyháziak egy igen meglepő és fájó vereséggel kezdtek az újonc ellen Budafokon. Hogy ezek az eredmények semmit sem jelentettek az egymás elleni mérkőzésen, az gyorsan kiderült. A két szakvezető, a két jóbarát, Puskás Artúr és Horváth Ákos sem tudhatta az összecsapás előtt, hogy csapatuk éppen melyik arcát mutatja majd a mérkőzésen.

Horváth Ákos mellett volt még két régi ismerőse a jászberényi publikumnak a vendégek soraiban, hiszen Nagy Simon és Füzi Róbert is játszott korábban a JKSE-ben.

A találkozót a vendégek kezdték jobban, ám az első negyed második felétől a mieink átvették a játék irányítását és a vezetést is. A nyitó tíz perc után 6 ponttal vezetett a JKSE. A játék a második negyed 7. percéig hasonló mederben folyt. Már 8 pont is volt a mieink előnye, akik kontrollálták a játékot és semmi sem utalt arra, hogy az első félidő végén bármi is változik. Márpedig változott. Egy pillanat alatt megváltozott a játék képe. Míg a mienk hibát-bibára halmoztak, addig a vendégek egyre magabiztosabbak lette. Hiába kért időt Puskás Artúr, azt követően három triplát is beszórtak a nyiregyháziak, akik a 8 pontos hátrányból felállva 7 pontos vezetéssel mehettek a nagyszünetre (40-47). A vendégek egy 15-2—es rohanással fordították meg a találkozó állását, s mint később kiderült további menetét is.

A mieink ugyan a második félidőben is, harcoltak, küzdöttek, de nem találtak vissza arra a játékra, amellyel a mérkőzés elején előnyt tudtak kiharcolni. Most közel sem sikerültek úgy a dobássaink, mint egy héttel korábban a TF-BP ellen. A nyírségiek pedig tanulva előző heti hibáikból, ezúttal nagyszerű teljesítményt nyújtottak, s a második játékrészben eslyt sem adtak még a felzárkózásra sem.

A találkozó végére 24 pontra nőtt a vendégek előnye, akik a látottak alapján teljesen megérdemelten szerezték meg a győzelemért járó két pontot. A mieinknek a 17. perctől kezdve szinte semmi sem sikerült, míg a vendégek nagyszerűen játszottak. Ezúttal mindkét csapat egészen más arcát mutatta, mint az első fordulóban.

Jászberényi KSE – HÜBNER Nyíregyháza BS 65-89 (23-17, 17-30, 14-21, 11-21)

JKSE: Santiago 7/3, Dunai 4, Boka-Magó 2, Meleg 7, Rátvay 8. Cs: KUCSORA 17/3, Mester 9/6, Dékány 6, Oroszi 3/3, Horváth N. 2, Kocza -, Pilinszki -.

HÜBNER Nyíregyháza BS: BUS 15/3, GEIGER 17/9, VÉGSŐ 16/12, Szobi -, Völgyi 5. Cs: BONIFERT 13/3, Nagy S. 8, Vaskó 6/6, Tarján 6, Füzi 3/3, Magyari -, Verebély -.

Így értékelték a találkozón látottakat a mérkőzés befejezését követően a szakvezetők:

Puskás Artúr, a JKSE vezetőedzője: – Először is gratulálok a Nyíregyházának, teljesen megérdemelten nyertek. Lehet, hogy furcsán fog hangzani, de a lélektan döntött. Az első félidő utolsó perceiben totális áramkimaradás volt nálunk, kaptunk három triplát saját időkérésünk után. Nyolcpontos vezetés után felélesztettük a Nyíregyházát és hétpontos hátránnyal mentünk az öltözőbe, mint egy vert sereg. Pedig az első félidő nagy részét mi kontrolláltuk. Egy perc alatt három rossz döntést hoztunk, és megfordult a mérkőzés, s így nagyszünetre a Nyíregyháza lehetett optimistább. A második félidőben kapartunk, mindent megpróbáltunk, de egyrészt a Nyíregyháza van annyira jó csapat, hogy nem engedte a felzárkózást. Mi pedig még nem vagyunk annyira jók, hogy egy ilyen helyzetet megoldjunk. Nem történt tragédia, dolgozunk tovább, hogy a hibáinkat kijavítsuk, hosszú még ez a szezon.

Horváth Ákos, a HÜBNER Nyíregyháza BS vezetőedzője: A srácok óriási akaraterejével továbbra sincs baj. Ahogy nem volt a Budafok elleni találkozón sem, de ott néhány vadhajtás nehezítette a dolgunkat. Fegyelmezetlenek voltunk, s ezt meg is beszéltük. Egy kulturált, profi csapatnál ugyanis nem fér bele, hogy rögtön az első mérkőzésen beszédért két technikait kapjon. Okosabbnak, alázatosabbnak kell lennünk. Ebben nagyon előre léptünk az előző héthez képest. Egy abszolút önbizalommal teli Jászberényhez jöttünk, akik nagyon jól indultak ma is, és a végeredmény ellenére ez egy nagyon nehéz találkozó volt. Nagyon sokáig ki-ki mérkőzés volt ez, majd a harmadik negyed végén tudtunk meglépni, amikor nekünk minden sikerült, nekik pedig semmi. Nyilván megdolgoztunk ezért, mert csak nehéz dobóhelyzeteket engedélyeztünk a hazaiaknak. Játszottuk a saját ritmusunkat, s valahol ez is a célunk. Sokfelől érkeztek az új játékosaink, s egy egészen új szisztémát szeretnénk összerakni, ami nem megy egyik napról a másikra. Szerencsére sokan vagyunk, így azt is meg kell találnunk, hogy hogyan osztjuk el a játékperceket. Inkább legyünk egy jó közösség, mint egy-egy játékost kiszolgáló csapat. Tehát egy nagybetűs csapat kialakítása a célunk.

Férfi felnőtt kosárlabda NB I/B piros csoport 2. fordulójának további eredményei:

PHOENIX-MT Fót – Budafok 81-74 (hosszabbítás után)

Újbuda-MAFC – BKG Príma Akadémia 67-79

Vasas Akadémia – MEAFC-Miskolc 95-68

PVSK-VEOLIA – DEAC U23 102-76

Óbudai Kaszások – Ceglédi KE 91-92

Salgótarjáni KSE – TF-BP 62-78

Két forduló után már csak három csapat – PVSK-VEOLIA, Vasas Akadémia és BKG Príma Akadémia – veretlen. Nyolc együttes, köztük a JKSE is, egy győzelemmel és egy vereséggel áll, míg három gárda – Salgótarjáni KSE, Óbudai-Kaszások és MEAF-Miskolc – nyertelen.

A bajnokság harmadik fordulójában a JKSE az újonc Budafok vendégeként lép majd pályára.

  1. forduló – október 6.

19.30 óra: Budafok – JKSE

BMTE Fonyódi Antal Sportcsarnok

Hajrá JKSE!

(Fotó: Gémesi Balázs)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?