Államalapításunk ünnepén

Augusztus 20-án országunkban a magyar állam megalapítását ünnepelték a városokban, falvakban. Nálunk a hagyományoknak megfelelően ünnepi szentmisével kezdődött az egész napon át tartó programsorozat, amely este a Budapest Bar koncertjével zárult.

Az ünnepi nagymisét a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban hallgathatták meg az ünneplők, akik ezt követően a közelmúltban felújított Szentháromság-szobor felszentelésének lehettek tanúi. Innen a Margit-szigetre vezetett az ünneplők útja, ahol az ünnepség idejére Budai Lóránt vette át a város nevében a Jászkürtöt megőrzésre Hortiné dr. Bathó Edittől, a Jász múzeum igazgatójától és Kiss Gábor regnáló jászkapitánytól. Kispál Berta, a Lehel Vezér Gimnázium tanulója mondott verset, majd Muhari Ferenc diakónus mondott ünnepi beszédet.

– Augusztus 20-a a legősibb nemzeti ünnepünk. Az államalapítás és Szent István király ünnepe. Az a nap, amikor őseink és nagyjaink előtt fejet hajtva hálát adunk azért, hogy magyarok vagyunk, magyarok maradtunk. Mi magyarok, egy nemzet vagyunk. Nem volt könnyű mindig magyarnak lenni. A vérzivataros századokban sok vereség ért bennünket és az összetartás sem mindig sikerült, de felálltunk a veszteségekből és vissza térvén a gyökerekhez az összetartó erőnket is sikerült mindig megtalálni – mondta Muhari Ferenc, majd így folytatta:

– A szent királyra emlékezünk, aki bölcsességével, elszántságával, előrelátásával, hazaszeretetével, szívvel és lélekkel rávezette a magyarokat arra az útra – a kereszténység útjára -, amelyen azóta is járunk. Életéből az is kiderült, hogy a királyságot nemcsak külsőségként élte meg. Nemcsak a ruha és a korona tette őt királlyá, hanem a bölcsessége, szilárd jelleme, s ami nem utolsó szempont, mély hite – jelentette ki Muhari Ferenc.

– Nem szabad elvágni keresztény gyökereinket, meg kell őrizni hagyományainkat és a ránk hagyott örökséget. Csak így tudunk olyan országot, olyan várost építeni, ahol jó felnőni, jó élni, ahol mindenki biztonságos otthonra lelhet. Szent István elindította egy úton a magyarságot. Rajtunk és csakis rajtunk múlik, hogy építjük-e az éltető, biztos alapot adó sziklákat, vagy romboljuk. Mi magyarok az a nemzet vagyunk, amely mindig képes volt újat építeni a romokból, amely képes volt kiállni a szent istváni örökség mellett – mondta a szónok.

– Tisztelt ünneplők! István király ezt a hazát 1000 évvel ezelőtt őseinknek építette és rajtuk keresztül a magyarok minden nemzedékének. Szent királyunktól nemcsak a II. Szilveszter pápától kapott királyi koronát örököltük. Ránk hagyta szellemi végrendeletét is, az alapvető és megsemmisíthetetlen értékek örökségét, az igazi sziklára épített hazát. Mai ünnepünkön hálával emlékezünk államalapító királyunkra és tisztelgünk a magyar történelem neves és ismeretlen hősei előtt is, akik nagy tettekkel, vagy éppen hétköznapi, de hűséges kitartó munkával járultak hozzá hazánk, nemzetünk fennmaradásához, jólétéhez. Hálát adunk a betakarított termésért, a mindennapi kenyérért, ami a magyar ember számára mindig az életet jelenti. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér a haza és az élet összekapcsolódását jelképezi. A Jóisten áldja meg mindazokat, akik kétkezi munkájukkal előteremtik mindennapi kenyerünket, amely az élet táplálója. Benne foglaltatik az isteni gondviselés, a teremtő erő, az összefogás, az együttműködés ereje és az élet körforgása. Szent István példáját követve, az ő szikláit járva, mi is tegyük meg azt, ami ma tőlünk telik, hogy legen jövője Magyarországnak, a magyaroknak, legyen jövője a keresztény Európának, a mi kultúránknak. Mindannyiunknak hozzá kell ehhez tenni a magunk részét képességeink, lehetőségeink, életállapotunk szerint itt Jászberényben, Magyarországon, a Kárpát-medencében. Maradjunk hűek értékeinkhez, a hagyományaikhoz, s tegyünk meg mindent a máért, a jövőnkért, a nemzet jólétéért. István király az, aki az államalapítással otthont és hazát adott nekünk, s melyet tűzzel és vassal meg is védett. Neki köszönhetük, hogy nem vagyunk hontalanok. Büszkén mondhatjuk, hogy hazánk ott van a Kárpátok alatt, s népünk a magyar. Isten óvja és éltesse a magyar nemzetet! – mondta Muhari Ferenc.

Az új kenyeret Szántó József apátplébános szentelte meg, majd igei áldást mondott Mező István református lelkipásztor. A megszegett új kenyeret a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagja kínálták az ünnepség résztvevőinek.

Az ünnepség befejezését követően a színpadon előbb a Csalogány Musical Stúdió előadásában A kisherceg című műsort tekinthették meg az érdeklődők, majd a Katáng Zenekar lépett színre. Őket a Traffic Band, majd a Varga Banda tűzszelídítői követték. A délután során a gyermekeket a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület, a Tarisznyás Műhely és a Kultúrzug várta különböző foglalkozásokra.

A Jászberény Városi Önkormányzat és a Jászkerület Nonprofit Kft. által szervezett augusztus 20-i programsorozatot a Budapest Bar nagy sikerű koncertje zárta a Margit-szigeten.

Vélemény, hozzászólás?