Önkéntes mentőbúvárok csapata

Ha a búvárkodás bárhol szóba kerül, bizonyos, hogy nem városunkra asszociálnak. Pedig, egy helyi kis közösség tagjainak kedvelt időtöltése, szabadidős elfoglaltsága, és néhányuknak több is annál, ez a víz alatti foglalatosság.

Jó két évtizeddel ez előtt, Túri Béla, szerette volna kipróbálni a búvárkodást, a palackkal való merülést. Keresett egy oktatást, lehetőséget, és már az első alkalom meghatározó volt, a szenvedélye lett. Az idők folyamán képezte magát, szinte minden e témában elérhető tanfolyamot sikeres vizsgákkal végzett. Oktatóként számtalan kíváncsiskodónak  mutatta meg, az önálló légzőkészülékkel való merülés, a kedvtelesből való búvárkodás szépségeit. A hasonló érdeklődésű és a búvárkodást hobbiként művelőkből alakult aztán meg, tizenöt esztendeje, a Jász Búvár Egyesület. A csapat tagjaiból a jónéhányan nemcsak a tengerek világában merültek el, hanem egy szinttel feljebb lépve, a búvár tevékenység egy különleges részének elsajátításában is, mentőbúvárrá képezték magukat. Az egyedi tudással rendelkező bátor búvárokból, akik alkalmasak ilyen feladatokra, egy tíz fős önkéntes mentőcsoport alakult, ahol ezt mindenki, civil elfoglaltsága mellett műveli. Hivatásos állományban csak nagyon kevés ilyen szakember van, akik vízalatti mentési feladatokra specializálódtak. Igy a Katasztrófavédelem szolgálata segíti az ilyen szervezeteket, képzéseket szervez számukra, hogy katasztrófahelyzet esetén bevethetők legyenek. Ami lehet eltűnt személy vízalatti felkutatása, műszaki mentés, pld. vízbe esett gépjárművek kiballonozása, árvizeknél, vízi katasztrófáknál való segítségnyújtások sokasága. A mentőcsoport tagjainak, két évente minősítő gyakorlatokon kell bizonyítani felkészültségüket, ahol nagyon magasak az elvárások, hiszen hazai vizekben, nulla látótávolság mellett, nagy bátorsággal  kell az adott feladatokat végrehajtani. Nemrégiben sikeresen teljesítették a legmagasabb szintű vizsgát és megszerezték az ERDI minősítést, ami a gyorsreagállású katasztrófaelhárító búvár végzettség. Baján, az élő Duna medrében, annak sodorvonalában zajlott az egy hetes kiképzés, ami igen hasznos szakmai felkészítés volt, a nemzetközi szinten is jegyzett vizsgához.

Riasztás esetén, a csapát saját felszereléssel és eszközökkel végzi tevékenységét, amelyeknek folyamatos pótlása, megújítása szükséges. Mindezek beszerzéséhez, az anyagiak összegyűjtéséhez is, egy alapítványt hoztak létre, melynek támogatásával kutató mentő munkálkodásuk segíthető.

Ha megteheti, legyen különleges katasztrófaelhárító megbízatásaik támogatója!

 

Jász Búvár Önkéntes Mentőcsoport Alapítvány

Számla szám: MKB 10300002-13430614-00014906

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?