Önkéntesek a víz alatt

Jász Búvár Egyesületnek van egy különleges csoportja, az önkéntes mentőszervezet, azaz a mentőbúvárok. Túri Béla az egyesület és ezen belül a mentőbúvárok vezetője. Speciális segítő tevékenységükről kérdeztük október elején.

Mi az a tevékenységi kör, amelyben a speciális csapat munkáját kérik?

Bármilyen vízben történő kutatás, mentés, – amely vonatkozhat műszaki mentésre, illetve vízben eltűnt személyek felkutatására is –, árvízi mentés.

Milyen szaktudás szükséges mindehhez és hol szerezhető meg az ismeret?

Komoly képzésen veszünk részt, amely egymásra épülő modulokból áll. Kezdő búvár, majd haladó vizsgát kell tenni. Ezután következik a mentőbúvár szint, ami már kiváló úszástudást, sok merülést tartalmaz. A vizsgázottakkal rendszeresen járunk minősítő gyakorlatokra, ahol megkapjuk a mentéshez szükséges képesítéseket. A vizsgákon például víz alatti teljes búvárfelszerelés felöltése, nulla látótávolságban tárgykeresés szerepel.

Hány főből áll jelenleg a csapat?

A hat éve alakult csapat nyolc fővel indult, most tizenketten vagyunk. Egyszerre négyen megyünk egy-egy bevetésre, hiszen mindannyiunknak van mellette munkája, így beosztjuk, hogy éppen az adott helyzetben ki tud kivenni szabadságot, vagy feláldozni a szabadidejét.

Legutóbb milyen esethez hívták az önkénteseket?

A hétvégén Békésszentandráson, a Körösben kerestünk egy eltűnt személyt. A szivattyúház kameráján annyi látszódott, hogy fényvisszaverős kabátban valaki áll éjszaka a duzzasztógát tetején, majd a fényvisszaverő már a korláton túl csillan fel… A helyszín nagyjából adott volt, de ott hét méter mély a víz, koromsötét és már ilyenkor persze nagyon hideg. Tapogatva haladtunk méterről méterre, míg megtaláltuk az áldozatot. Azelőtt Jászfényszarun mentettünk, ahol megtaláltuk az autójából kizuhant szerencsétlenül járt embert a bányatóban.

Ez a tevékenység amellett, hogy fizikailag és szellemileg megterhelő lelkileg is kemény.

Valóban az. Nem is mindenki alkalmas pszichésen a feladatra. Mindenki másként reagál, amikor megtörténik a vízbe fúlt áldozat megtalálása. Szerencsére én magam el tudok vonatkoztatni, úgymond tárgyként, feladatként gondolok az áldozatra és erre biztatom a társaimat is. Hazaúton mindig átbeszéljük a történteket, ez is segít lelkileg feldolgozni az átélt eseményt. Hál’ Istennek nem álmodok az áldozatokkal. Ha így lenne, nem lennék alkalmas erre a munkára.

Mi történik az áldozat meglelését követően?

A következő lépés, hogy a megtaláló pár jelez a társaknak. Vagy már kihozzák vagy bójával megjelölik a helyszínt és együtt kivisszük a partra a halottat. A part viszonyaitól függ, hogy miként történik a kiemelés. A szárazföldön a tűzoltók és a rendőrség, mentők veszik át a további feladatokat.

Ez a mindennapi emberek szemében elég sokkolóan hangzik. Mi motivál, miért csináljátok?

Azért, mert ezt nem csinálja meg senki más. Belegondolok abba, mit érezhet a hozzátartozó, akinek eltűnt a szerette. Sajnos mi már csak a halottat tudjuk visszaadni nekik, de az is valamilyen megnyugvás, el tudják temetni, meg tudják adni a végtisztességet. Azt sem titkolom, hogy van bennem egy adag kihívás iránti vágy is. Hozzáteszem, mindezt önkéntesen csináljuk, sőt még az utazás üzemanyagköltségeit is magunk finanszírozzuk. Jó lenne valamilyen támogatáshoz hozzájutni, szponzorokat találni, hiszen a speciális felszerelések beszerzése is igen költséges.

Milyen különleges felszerelést igényel a mentés, ami még hiányzik a “fegyvertárból”?

Jó volna full face maszkokat beszerezni, amelyek segítségével rádión keresztül tudnánk kommunikálni egymással a víz alatt és a parti társakkal. Ezen kívül detektorra is szükségünk van, amivel körülbelül be tudnánk mérni a helyszínt vízi járműből. Egyenruhát is szeretnénk, ami megkülönbözteti a berényi csapatot.

Van esetleg pályázati lehetőség, amit ki tudtok használni?

Igen, de a sikeres pályázathoz mentési gyakorlatból származó referenciákra van szükség. Ezeket pedig addig önerőből kell finanszíroznunk. A nyertes pályázatokból eszközöket tudunk majd vásárolni.

Milyen a kapcsolat a katasztrófavédelemmel?

Szerencsére kiváló, tudják, hogy mindig számíthatnak a segítségünkre. Kitüntetéssel is elismerték a munkámat, amellyel összekovácsoltam ezt a csapatot és rendszeresen segítem a katasztrófavédelem tevékenységét.

Miként jut el a csapathoz a végrehajtandó feladatra való felkérés? Hogyan készülsz az adott szituációra?

A katasztrófavédelem kiközvetít minket a helyi rendőrséghez. A nyomozó engem felhív, elmondja mi történt, miért szükséges a segítségünk. Ezután kérek fotókat a helyszínről, hogy fel tudjam térképezni a területet, megtervezzem az akciót. Kitalálom a vízbe jutás módját, összepakolom a szükséges felszerelést, hívom a mozgósítható csapattagokat.

A búvárkodás vidámabb oldalát szolgálja a Jász Búvár Egyesület. Mit érdemes tudni róla?

Az egyesületet 2008-ban alapítottam, azóta több száz búvártársamat oktattam erre a rekreációs víz alatti sportra. Jelenleg száznál is több tagunk van. Rendszeresen járunk a Dorogi tóra, szervezünk külföldi merüléseket. Itt az uszodában hetente összejárunk vízihokizni, de gyakran csinálunk szárazföldi találkozókat is, mert a sport mellett sok taggal a barátság is összeköt minket.

Mi van bakancslistán búvárkodás szempontjából?

Amint a járványhelyzet véget ér, szeretnénk kimenni Egyiptomba és megmerülni a száz méter mély Blue Hole-t a Vörös-tengerben. Másik nagy álmom az Adrián elsüllyedt Szent István csatahajónál egy merülés, amelyhez az engedélyek beszerzése már folyamatban van.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?