Még kérdéses, hogy lesz-e Csángó Fesztivál 2023-ban

A Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában tartott prezentációt a 2023. évi Csángó Fesztivállal kapcsolatban május 25-én, csütörtökön a szervezők csapata. A találkozón ott volt Budai Lóránt polgármester, valamint több önkormányzati képviselő, cégvezető és a helyi média képviselői is.

A vendégeket Szűcs Gábor, a Csángó Fesztivál igazgatója köszöntötte, majd videokonferencia keretében kapcsolták Százhalombattát, ahonnan Szigetvári József, a CIOFF Hungary, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke jelentkezett. Eredetileg ő is ott lett volna a Víz utcában, ám a helyi önkormányzat rendkívüli ülésén kellett az ottani fesztivállal kapcsolatban megjelennie, s így személyesen nem tudott eljönni Jászberénybe.

A technika viszont lehetővé tette, hogy videokonferencia keretében mondja el gondolatait a hazai, illetve a nagyvilágban rendezett olyan nagy kulturális eseményekről, melyek közé a Csángó Fesztivál is tartozik. Szavaiból kiderült, hogy a nagyvilágban vannak olyan példák, amit jó lenne nekünk is átvenni. Viszont a mai magyar gazdasági helyzetben, amikor a kultúrára szánt állami támogatásokat az elmúlt években – különösen idén – alaposan megnyirbálták, egyre nehezebb helyzetben vannak a fesztiválok hazai szervezői. Szigetvári József hangsúlyozta, hogy milyen fontosak egy társadalom életében azok az élmények, melyeket ilyen és hasonló fesztiválon élhetnek meg az ott lakók, illetve az oda érkező vendégek. Másrészt pedig a helyi cégeknek, vállalkozásoknak jelentős bevétele is származhat ezen események kapcsán. Nem is szólva arról, hogy egy-egy település esetében milyen imázsnövelő lehet egy hagyományos fesztivál.

Szigetvári József igazán átfogó elemzést adott arról, hogy mit jelenthet egy-egy településnek, egy-egy közösségnek egy nagy hagyományokkal rendelkező fesztivál. Egyben annak a reményének is hangot adott, hogy Jászberényben is megoldódnak a gondok, s idén is lesz Csángó Fesztivál.

Szűcs Gábor, a Csángó Fesztivál igazgatója prezentációjaban bemutatta, hogy milyen kiadásokat és milyen bevételeket realizáltak az elmúlt évben. A 2022-es esztendő persze kivételes volt a Csángó Fesztivál életében, hiszen a Covid-19 miatt kihagyott két év állami támogatását megkapták, s így igazán impozáns jubileumi fesztivált rendezhettek.

Az idei évben ilyen kiugróan magas költségvetésre nincs esély. Szűcs Gábor elmondta, hogy több pályázatuk is elbírálásra vár, ám a felosztható pályázati pénzek sokkal kisebbek, mint voltak az elmúlt években. Ahhoz, hogy egy háromnapos fesztivált rendezzenek, legalább 35 millió forintra szükség lenne. Jelenleg viszont csak a Jászberény városa által már megszavazott 10 millió forint áll biztosan rendelkezésükre.

Szóbeli ígéretekre nem lehet fesztivált rendezni. Csak akkor tudjuk a 2023. évi Csángó Fesztivált megrendezni, ha legalább 35 millió forint a rendelkezésünkre áll ehhez. Mégpedig úgy, hogy ezt aláírt szerződések garantálják. Jelenleg az a helyzet, hogy június 15-ét tűztük ki céldátumnak, amikor is döntenünk kell, hogy lesz-e idén Csángó Fesztivál Jászberényben – mondta Szűcs Gábor.

A találkozón a szponzorációs lehetőségekről Dudás Dóra, a Csángó Fesztivál szponzorációs menedzsere tájékoztatta a megjelenteket.

Egy szó, mint száz: nincsennek irigylésre méltó helyzetben a Csángó Fesztivál szervezői, rendezői. Kérdés, hogy mennyi állami támogatásra számíthatnak a beadott pályázataik révén, s döntések megszületnek-e a június 15-i határidőig. Mert azt is érdemes tudni, hogy az utolsó utáni pillanatban már nem lehet olyan programot, olyan vendégszereplőket biztosítani, mint akkor, ha hónapokkal előre lehet szerződést kötni a fellépőkkel.

Szűcs Gábor  – lapunk megjelenése előtti napon –  arról adott tájékoztatást, hogy időközben eldőlt, 12 millió forintos állami támogatást kapnak az idei fesztivál megrendezéséhez. Ez még mindig nem elég, hogy fedezzék egy három napos Csángó Fesztivál megrendezési költségeit, s így nagy szükségük van a cégek, vállalkozók segítségére, támogatására, amelyre számítanak is.  Nem titok, hogy az önkormányzat felé is tesznek lépéseket a további segítség érdekében. A fesztivál igazgató azt is elmondta, hogy a Csángóhoz kapcsolódó zenész- és tánctábort is meghirdették, de annak megtartása is a Csángó Fesztivál megrendezésétől függ.

Itt tartunk most, június 7-én, amikor zárni kell az idei 12. lapszámunkat. Reméljük, hogy két hét múlva már sokkal jobb hírekkel szolgálhatunk a 2023. évi Csángó Fesztivállal kapcsolatban.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?