Erdélyi körutazás

A Határtalanul program is kellett ahhoz, hogy a Nagyboldogasszony Katolikus Iskola tanulóinak egy része 5 napot Erdélyben tölthessen. Az, hogy hogyan telt el ez a majd egy hét, s merre jártak, mit láttak a fiatalok, kiderül az alábbi útibeszámolóból.

  1. nap

A jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Iskola 7. évfolyamos diákjaival 2023 március 27-31. között felejthetetlen napokat töltöttünk Erdélyben a Határtalanul program keretében. Hétfőn hajnalban indultunk el két autóbusszal erdélyi kirándulásunkra.

Az első megállónk Aradon volt, ahol a 13 aradi vértanúról emlékeztünk meg egy kis műsor keretében, majd gyertyát gyújtottunk, és elhelyeztük az emlékműnél a koszorúinkat. A következő állomásunk Máriaradna volt, ahol sok érdekességet tudtunk meg. Ezt követően Dévánál álltunk meg. Az oda vezető úton meghallgathattuk az autóbuszon Kőmíves Kelemenné balladáját. A harmadik megállónk Gyulafehérvár volt, ahol megtekintettük és ismertetőt hallgattunk meg a város történelméről. Negyedik állomásként a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot látogattuk meg, ahol társaink elmesélték a kollégiumhoz tartozó két fűzfa történetét. Első szálláshelyünkön, Torockón nagyon szívélyesen fogadtak bennünket.

  1. nap

A második nap megismertük Torockó történelmi, természeti értékeit. Megtekintettük a község múzeumát. A múzeumlátogatás után a Tordai-hasadékhoz mentünk, ahol túráztunk. Következő állomásunk Böződújfalu az elárasztott falu volt. Itt elénekeltük közösen a Székely-himnuszt, elhelyeztük a koszorúkat, és egyik társunk hangszeres játékát is meghallgathattuk. Segesváron megnéztük város nevezetességeit. Majd rövid kitérőt tettünk Fehéregyházára, ahol a Petőfi múzeumot tekintettük meg. Ezt követően szállásunkra mentünk, Nyikómalomfalvára. Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk ezen a napon is.

  1. nap

Harmadik nap az első állomásunk Parajd volt, a sóbánya. Az idegenvezető elmondta a fontosabb információkat a bányáról és annak történetéről. A sóbánya után elindultunk megnézni a Békás-szorost illetve a Gyilkos-tavat. Először a Békás-szorosnál sétáltunk, a patak mellett gyönyörű látványban volt részünk. Innen mentünk a Gyilkos-tóhoz, megismertük történetét és körbejártuk a környéket. A szállásra visszatérve, vacsora után a helyi táncegyüttes tagjai vezetésével táncházon vehettünk részt. Sok lépést elsajátítottunk, mely az itteni kultúrára jellemző, és egy vidám estét töltöttünk el együtt. A szerdai nap is nagyon tartalmasan telt, sok élménnyel gazdagodtunk.

  1. nap

Ezen a napon első úticélunk Marosvásárhely volt. Először a Kultúrpalotát tekintettük meg, ahol egy idegenvezető kalauzolt minket végig a többszintes épületen, és mesélt sok érdekességet. Ezután elsétáltunk a Teleki Tékába, ahol megtekintettük a könyvtárat, ahol régi, összegyűjtött kódexeket, könyveket és Bibliát is láthattunk. Az épületben található többek között a Bólyai család kiállítása is. A kötött programok után érdekes feladatot kaptunk szabadidőnk eltöltésére. Kisebb csoportokban kellett megkeresnünk Marosvásárhely egy-egy nevezetességét.

Ezután ismét útra keltünk. Következő állomásunk a Rhédey-kastély volt. Útközben meghallgathattunk néhány információt a Nyárád-menti településekről. Megismerhettük történetüket, legfőbb nevezetességeiket és kultúrájukat. Időközben megérkeztünk a kastélyhoz. Hallhattuk a kastély kacifántos történetét, és érdeklődve figyeltük, hogy az angol királyi családban is magyar vér csörgedezik. Utunkat Korondra folytattuk. Itt megcsodáltuk a hagyományos népi fazekasság termékeit, majd a szabadidőben vásárolhattunk szüleinknek ajándékot.

Vacsora után kezdetét vette az utolsó esténk, egy izgalmas vetélkedőre került sor. Nagyon érdekes és élvezetes volt a verseny, aminek eredményhirdetésén kiderült, hogy mindenki szuperül teljesített. Mindenki kapott emléklapot és egy Határtalanul feliratú pólót is, majd egy közös csoportképpel fejeztük be a napot az utazás lezárásának alkalmából.

  1. nap

Az utolsó napon is korán keltünk, hogy időben el tudjunk indulni hazautunkra. Aznapi első úticélunk Bánffyhunyad volt, ahol a református templomot néztük meg. Ezután elindultunk Nagyvárad felé, de útközben tartottunk egy rövid szünetet Királyhágónál, ahol megtekintettük a gyönyörű kilátást. Nagyváradra érve bementünk a bazilikába, érdekes előadást hallhattunk Szent Lászlóról, illetve a templom történetéről. Ez volt az utolsó látnivalónk Erdélyben, ami után már a határátlépés következett, és néhány óra múlva véget is ért kirándulásunk, ahogy hazaértünk. Kissé fáradtan, ám annál több élménnyel gazdagodva üdvözöltük szüleinket. Hosszú, érdekes és tanulságos kiránduláson vehettünk részt, mely örök emlék marad.

Lengl Katalin

Vélemény, hozzászólás?