Karácsonykor is tudatosan!

A karácsony közeledtével rendszerint megnő a vásárlási kedv, s ezzel párhuzamosan a hitelfelvételi hajlandóság is. A pénzintézetek olykor csalogató reklámokkal igyekeznek megnyerni az ügyfeleket, ami gyakran meggondolatlan hitelfelvételt eredményez. A hiteltermékek közül a személyi hitelek kifejezetten drágák, így például a karácsonyi ajándékok beszerzését semmi esetre se ebből fedezzük. Aki mégis e mellett a konstrukció mellett dönt, azoknak a 2021 elejétől már elérhető Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleket (MFSZ) javasolt számításba venni.

A megfelelő kölcsön kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen annak nemcsak a hitel felvételét célzó igényeinkhez kell igazodnia, hanem pénzügyi helyzetünkhöz is. Mielőtt bármelyik termék mellett tennénk is le a voksunkat, vegyük számításba, hogy mekkora összegű hitelre van szükségünk, rendelkezésünkre áll-e önerő, s ha igen, milyen összegben, mekkora összegű törlesztőrészletet tudunk vállalni, és mi történik, ha a kölcsön futamideje alatt emelkedik a törlesztőrészlet. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a törlesztőrészlet elmaradása esetén a bank késedelmi kamatot számít fel, amit a hitelkamat többszöröse is lehet.

A FÉBÉSZ tesztjében előre meghatározott paraméterek mentén vette górcső alá azokat a pénzintézeteket, melyek MFSZ és hagyományos személyi hiteleket is kínálnak.

A díjszámítás során tapasztalták, hogy 3 hitelintézet nem adott ajánlatot: az MKB Bank és a Takarékbank esetében ennek oka, hogy Minősített Fogyasztóbarát Hitel igénylésénél rendelkezni kell minimum nettó 350.000 Ft jövedelemmel, így akik ennél kevesebbel rendelkeznek, sajnos automatikusan kiszorulnak ebből a konstrukcióból. Az OTP Bank oldalán elérhető kalkulátor információi szerint pedig, ha a havi nettó jövedelem eléri a 300.000 Ft-ot és minimum 2.000.000 Ft összegű az igényelt hitelösszeg legalább 61 hónapos futamidőre, az igénylő jogosulttá válik a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel igénylésére. A bank egyéb személyi hitel termékeire ez esetben nincs lehetőség ajánlatot kérni.

A tesztben szereplő pénzintézetek MFSZ és hagyományos személyi hitel kategóriáiban adott ajánlatait összehasonlítva, két hitelintézet, a Cofidis és a Cetelem termékeinél egyértelműen látható, hogy a minősített fogyasztóbarát termékek árazása lényegesen kedvezőbb. Míg a Cetelem személyi kölcsönei között 2,96%-os különbség mutatkozik a THM mértékében és valamivel több, mint 300.000 Ft a visszafizetendő összegben, addig a Cofidis esetében ez 4,5% és közel 600.000 Ft.

Bármelyik termékre esik is a választásunk, a Magyar Nemzeti Bank és a pénzintézetek oldalain elérhető kalkulátorok használata mellett mindig olvassuk át a termékismertetőket. Kérdés esetén fordulhatunk a kiszemelt pénzintézethez, vagy a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársaihoz is.

A teljes anyag elérhető az egyesület weboldalán, az alábbi linkre kattintva:

https://febesz.eu/index.php?page=hirek&id=1007

 

Forrás: Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?