Közmeghallgatás az időközi választás jegyében

Vélhetően az utolsó közmeghallgatását tartotta a Jászberény Városi Önkormányzat jelenlegi képviselő-testülete szeptember 28-án, szerdán délután a Déryné Rendezvényházban. A köz meghallgatását is befolyásolta ugyanis az a tudat, miszerint hamarosan, rendkívüli ülésen feloszlatja magát a testület és Jászberényben időközi választás lesz.

Ennek jegyében mintegy negyedórás polgármesteri bevezetőt hallgathattak meg a megjelentek, amelyben a 2019-es választás óta eltelt időszak eredményeit nehézségeit foglalta össze Budai Lóránt polgármester, majd átadta a szót a lakosoknak. Többen is elmondták, hogy szűkebb környezetükben – egy-egy utcában – milyen problémákkal küzdenek, s miben kérnek segítséget. Ezeket a hivatal jelenlévő munkatársai hegyezték, s a polgármester ígértet tett a felvetések megvizsgálására, orvoslására. Előkerült ezúttal is a galambok okozta szennyezés a városközpontban, amely sok bosszúságot okoz az ott lakóknak, ott közlekedőknek. Az, hogy mi lehet a megoldás most sem derült ki igazán, de egy hozzászóló elég jól megvilágította a probléma hátterét.

Megosztott volt a közmeghallgatás közönsége abban, hogy mikor mi is történt Jászberényben. Volt, aki azt állította, hogy amióta Budai a polgármester, azóta megállt az élet Jászberényben. Mások pedig azt állították, hogy ez az előző kilenc évre igaz, amikor dr. Szabó Tamás (Fidesz) volt a polgármester. Tamás Zoltán a polgármester bevezetőjére reagálva elmondta, hogy számos általuk megnyert és elkezdett beruházás befejezésével és átadásával „takarózik” a jelenlegi városvezetés, miközben nagyon sok hibát követtek el. A Fidesz frakció vezetője szerint elég csak a Malom-ügyre gondolni, mert ott a visszafizetett 800 millión túl is keletkezetek a városnak veszteségei.

Természetesen szóba került a testület tervezett feloszlatása. Egy hozzászóló dr. Gedei Józsefet kérdezte, hogy miért kell most időközi választást tartani, amikor a felálló új testületnek talán 16 hónapja lesz a 2024-es választásokig. A képviselő válaszát – az ötlet Budai Lóránttól származik, aki két éve kérte a testület feloszlatását, de akkor nem kapott elég támogatást – többször is félbeszakították bekiabálással, tapssal. Dr. Gedei József szerint a városvezetés nagyon sok hibát követett el, többek között a Malom-ügyben is, így alkalmatlan Jászberény vezetésére. A képviselő által elmondottakra Budai Lóránt polgármester megjegyezte: A képviselő úr nem mond igazat. Volt, aki azt kérte, hogy vonják vissza az oszlatásról szóló előterjesztést. Egy hozzászóló pedig azt kérte dr. Gedei Józseftől, hogy döntse már el, melyik oldalhoz tartozik. A gondok, problémák felvetése mellett volt olyan is, aki köszönetet mondott egy-egy probléma megoldásáért.

Arról is szó esett, hogy mi vár Jászberényre a 2023-as évben. Balogh Béla alpolgármester hosszan sorolta, hogy milyen nehezítő tényezők befolyásolják majd a város jövő évi költségvetésének összeállítását. Jelentősen növekvő terhekről és szűkülő bevételekről adott számot, meg arról is hogy milyen pályázatai vannak elbírálás alatt a városnak, s ezek sikere esetén milyen felújítások valósulhatnak meg.

Olyan volt ez a közmeghallgatás, amilyen Jászberény közélete most. A városlakók is megosztottak, hogy a Közösen Jászberényért Egyesületet, vagy a helyi Fideszt támogatják. Ebből adódóan alakítják ki véleményüket a város életéről, arról hogy egyhelyben topog-e Jászberény, vagy tapasztalnak fejlődést is.

Dióhéjban ennyi történt a Jászberény Városi Önkormányzat képviselő-testületének 2022. évi közmeghallgatásán. Hogy mit hoz a testület számára a közeljövő, arról pedig hamarosan rendkívüli ülésen döntenek majd. Azután pedig jöhet az időszaki választás kampánya így év végén, a jövő év elején.

 

Vélemény, hozzászólás?