Raklapos, automata magasraktár alapkőletétele a Szatmári Kft.-nél

A Szatmári Kft. Logisztikai Központjában, a Jászteleki út 73. szám alatt szeptember 28-án, csütörtökön délután tette le annak a raklapos, automata magasraktárnak az alapkövét Varga Mihály pénzügyminiszter, Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár, Szatmári Zoltán cégtulajdonos, valamint Nyitó Róbert ügyvezető, amely mintegy 3,6 milliárd forintért épül meg, s a beruházás megvalósításához kormány 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a Nagyvállalati Beruházási Támogatás program keretében.  A projekt 2022. március 1-jén indult, s a tervezett befejezése 2023. november 30. lesz.

Az ünnepi eseményen, melyen jelen volt még dr. Berkó Attila főispán, Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is, elsőként ifj. Szatmári Zoltán köszöntötte a vendégeket, aki a sikeres családi vállalkozás történetével, annak főbb állomásaival ismertette meg a hallgatóságot.

– Két okunk is van ma ünnepelni. Egyrészt ünnepeljük a Szatmári Kft. 30. születésnapját, s lerakjuk legújabb beruházásunk – egy raklapos, automata magasraktér alapkövét is. A szüleim egy kis boltban kezdték el 1990-ben az épületgépészeti cikkeket forgalmazni. Jó érzékkel kapcsolódtak az országos gázprogramhoz, s azt láttam, hogy nagyon sokat dolgoznak, miközben egyre több lett az árú a polcokon, s egyre több a vevő is a boltban. Ezt az évek során kinőte a cég, s 1996-ban megépült az első Szatmári Áruház Jászberényben. Hét év kemény munkája lehetővé tette, hogy újabb és újabb áruházakat nyithattunk meg Békéscsabán, Szegeden, Nyíregyházán és az ország számos más pontján – mondta ifj. Szatmári Zoltán, akinek szavaiból kiderült, hogy a Szatmári Kft., ma már Szatmári Cégcsoport ma már 41 áruházzal, kilenc projektirodával és öt nagykereskedelmi irodával hazánk piacvezető épületgépészeti és fürdőszabai szakáruházláncává vált.

– Hogy ez így maradjon, ahhoz folyamatos fejlesztésre van szükség. A logisztikai fejlesztés a Szatmári Kft.-nél már 15 éve fókuszba került. Középtávú célunk a hálózat korszerűsítése, a  vevői igények jobb kielégítés, újabb áruházak nyitása, a raktárkapacitás növelése és az automatizálás. Az elmúlt évek megvalósult beruházásaink is ezt a célt szolgálták. A tapasztalatok azt mutatták, hogy jó úton járunk. Ezért elhatároztuk egy raklapos, automata magasraktér megvalósítását. A profi tervezést a Gamma Digitál Kft.-nek köszönhetjük. Itt a logisztikai folyamat a palettázástól a komissiózásig teljes egészében automatizált lesz. A beruházás megvalósulásától többek között azt reméljük, hogy nő a termelékenység és a hatékonyság, a készlet pontosabban és egyszerűbben lesz ellenőrizhető, kevesebb emberi tévedésből származó hiba lesz, csökken a működési költség, kisebb lesz a környezeti terhelés, jobb és biztonságosabb munkahelyi körülmények lesznek. Fontos, hogy cégünk a beruházással munkahelyet véd meg és 30 új munkahelyet teremt – mondta ifj. Szatmári Zoltán.

– A Szatmári Kft. ma már nem csak egy egyszerű családi vállalkozás, hanem cégcsoporttá fejlődött, s egy sikeres magyar történetről beszélhetünk az esetükben. Egy olyan sikeres gazdasági történet az övék, melyet példaként lehet mások elé állítani. Az ilyen sikerek visszaigazolják a kormány törekvéseit is, hogy minél több, a Szatmári Kft.-hez hasonló magyar tulajdonú cég lenne a magyar gazdaságban. Szerencsére ezen cégek száma az elmúlt közel12 évben 2000-2200-ról ma 20 000-re nőtt – kezdte ünnepi beszédét Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szólt az Európát napjainkban érő kihívásokról, amelyekre mi is keressük a válaszokat.

– A 2010-es években a polgári kormány következetesen végig vitt gazdaságpolitikával rakta le annak az eredménynek az alapjait, amit a pandémia kezdetéig elértünk. Az európai országok közül 2019-ben már a magyar gazdaság volt az első a növekedésben. Ekkor jött a világjárvány, de nem szerettük volna elveszíteni elért eredményeinket, s erre a kihívásra is sikerrel válaszoltunk. Eredményeinket a nemzetközi befektetések is visszaigazolták. Az elmúlt években soha nem látott mértékű befektetett tőke érkezett hazánkba. Annyi változás azonban történt, hogy amíg 2018-ig a legtöbb tőke Nyugat-Európából érkezett, azt követően az ázsiai befektetők – kínaiak, japánok, dél-koreaiak – vették át a főszerepet. Mi is érezzük a világban történt, történő változásokat. Európa gazdasága lassul, míg Ázsia és Amerika gyorsabban halad előre. Az orosz-ukrán háború kirobbanása, az EU szankciói mára már egy újabb globális gazdasági válsággal kell megküzdenünk – mondta Varga Mihály, aki megjegyezte, hogy most a kormány legfontosabb feladata az eddig elért eredmények megvédése. Így a háborús hatások kivédése, a háborús infláció mérséklése, az energiaellátás biztosítása, a munkahelyek védelme most a legfontosabb cél.

– Azt gondoljuk, ha sikeres tudjuk kivédeni, főleg a következő hónapokban a magas energiaárak okozta nehéz helyzetet, akkor 2023 vége, 2024 már elhozhatja azt az időszakot, amikor a magyar gazdaság ismét olyan lendületbe fog jönni, mint ahogy tette azt a pandémia előtt, jelentette ki Varga Mihály, aki a Nagyvállalati Beruházási Programról elmondta, hogy azt 2015-ben azért kezdték el, mert segíteni szerették volna azokat a cégeket, amelyek már kiszorultak az uniós támogatásokból. Ez egy rendkívül sikeres programmá vált, hiszen az elmúlt években mintegy 4 ezer új munkahelyet hoztak így létre, s mintegy 200 vállalkozás volt ebben a magyar kormány partnere.

– Azon leszek, hogy ez a program folytatódjon. Örömmel tapasztaltam, hogy Jászberényben és a Jászságban is több olyan céggel tudtunk együttműködni, akik ezt a támogatási formát igénybe tudták venni – mondta Varga Mihály, aki azt is kiemelte, hogy tudomása van arról is, hogy a Szatmári Kft. milyen társadalmi felelősségvállalást is folytat. A cég szociális és egyházi intézményeket, öregotthonokat is támogatott az elmúlt évek során – mondta Varga Mihály, aki további jó munkát, sok sikert és boldog születésnapot kívánt a Szatmári Kft.-nek.

Pócs János, térségünk országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a megye gazdasági eredményének 65%-át a jászberényi, jászsági cégek adják. Mint mondta, köszönhető ez annak is, hogy a kormány az elmúlt években mintegy 90 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott működésükhöz, fejlesztéseik megvalósításához. Ez köszönhető többek között Varga Mihálynak is, aki soha nem jött még hozzánk üres kézzel, hangsúlyozta Pócs János.

– Büszkék lehetünk arra, hogy vannak olyan cégeink, akik nem megtorpannak, hanem mennek előre a nehéz helyzetben is. A Jászságban szorgalmas gazdálkodók vannak, s van közöttük olyan, aki mindig mutatja az utat – mondta Pócs János, aki azt is megjegyezte, hogy ezen az úton fognak haladni tovább a Jászságban.

A raklapos, automatizált magasraktár projekt 2022. március 1-jén indult, a megvalósításának határideje 2023. november 30.

A tervezett raktár fő paraméterei:

– alapterület: 3 000 m2,

– magasság: 25 m,

– 10 tárolószint,

– 4 duplamély folyosó,

– tárhelyek száma: 14 500 EUR raklap,

– teljesítmény: 50 betár/h, 50 kitár/h

A beruházás megvalósításával a cég 30 új munkahelyet teremt.

Vélemény, hozzászólás?