Generációkon átívelő családi vállalkozás

A Szatmári Kft.-nél nem újdonság, hogy mindig történik valami. A cégcsoport idei nettó bevételi terve 70 milliárd forint, amit 1250 dolgozójukkal érnek el. Hat-nyolc lábon állnak, és ezek közül legalább a fele egység/részleg milliárdos fejlesztéseken esett át, vagy éppen napjainkban zajlik valami nagyszabású beruházás. Az interjú apropója tehát nemcsak egy közelmúltban elnyert díj, hanem a cég működése, lüktetése, szerepe a Jászság gazdasági életében. Most először páros interjú készült a cégalapító Szatmári Zoltán és lánya, dr. Szatmári Melinda részvételével.

Itt, a szomszédban van a Szatmári Rendezvényház. Legutóbbi találkozásunkkor még nagyon újdonság volt. Sikeres vállalkozás nőhet ki belőle?
SzM: Úgy tapasztaljuk, hogy akik már szerveztek itt valami nagy rendezvényt, elégedettek vele. Mondhatni, hogy a közvélemény jól fogadta a városban ezt a korszerű, akár 300 vendéget is befogadó létesítményt. Kiváló a fény- és hangtechnikája, elsőosztályú szállodákhoz hasonló, komplett konyhája van, amit a rendezvényház bérlője, a Kukta Kft. is nagyra értékel. Éves szinten volt itt 25 lakodalom, és már a jövő évre is le van kötve 30 nagy rendezvény a lakosság részéről. Egész novemberre, decemberre cégek foglalták le, így alapvetően beindult és ígéretes a rendezvényház üzletileg is.

A rendezvényház nagyon gyorsan, szinte észrevétlenül nőtt ki a földből. Lassabban halad a Gondozóház építkezése. Most éppen növényeket ültetnek körülötte. Ez is az építkezés része?
SzM: Nem, ez nem a mi megrendelésünkre történik.
SzZ: Engedélyünk van az építkezésre, ami elkezdődött. Műszakilag meglepte a szakembereket a pince alapozásának nehézsége, ahol szivattyúzni, vízteleníteni kell, vagyis technológiai okok megnehezítették a továbblépést. A több évtizede ott lévő megállapodott, már nem süllyedő épülethez pedig sokkal mélyebb, stabilabb alapozást kell készíteni, hogy az egész épületegyüttes együtt mozogjon, illetve az új rész se süllyedjen. A határidő továbbra is 2018. év vége, amit szeretnénk betartani. Nagy munka, 2.200 négyzetméter, és a bekerülési költség is ehhez mérhető, nettó 850 millió forint a kalkuláció. A berendezésekkel, bútorzattal együtt pedig alighanem eléri az ugyancsak nettó egymilliárd forintot a forrásigénye.

Ez jóval drágább a legelső tervekhez képest. Nyilván a cégcsoportnak a különböző részlegek fejlesztése között be kell osztania a lehetséges forrásait. Mi igényelte a legtöbb forrást mostanában?
SzZ: A malmok korszerűsítése és átépítése igényelte a legtöbb fejlesztési forrást, több milliárd forintot. De ez valóban mindig változik, előtte a mezőgazdasági ágazatba kellett több milliárdot invesztálni. Legutóbb, szeptember 8-án a szegedi malomnak kezdődött el a beüzemelése. A svájci BÜHLER cég szakemberei nyolc hétig végzik ezt a feladatot. Most már ez a legnagyobb malmunk, ez a legbonyolultabb és legtöbb gépet felvonultató rendszerünk, ahol vagy 200 tonna búzalisztet, vagy 150 tonna durumbúzalisztet – ami új termékünk – tudunk előállítani naponta. Ahogy ez a malom stabilan belép a rendszerbe, megkezdhetjük a kiskunhalasi malom felújítását, ami ugyancsak milliárdos tétel, és 6-9 hónapig tart majd. Az új búzához jövőre már ismét üzemkész lesz.

Mitől új ez a termék, röviden?
SzM: Magas fehérjetartalmú liszt, ami a tésztaipar mellett a korszerű táplálkozás egyre kedveltebb alapanyaga. Régóta készültünk már ennek a terméknek a bevezetésére, amivel ugyanúgy élenjáróak lehetünk, mint a Naszálytej idehaza piacvezető, egészségtudatos fogyasztók által kedvelt bio- és laktózmentes termékeivel.

Fontos lehet a cég számára az egészséges életmód, hiszen az átépítés alatt lévő Gondozóház mellé a Jászság legnagyobb edzőtermét tervezték.
SzM: Arról még nem szeretnénk mondani részleteket, nem ígérgetünk. A város lakói számára a legjobbat szeretnénk megvalósítani. A Börtönudvarba most vásároltunk Infra Trainer gépet, ami egy forradalmian új alakformáló, használatával kis ráfordítással gyors és biztos eredmény érhető el a fogyásban és a méregtelenítésben. A vendégeink nagyon szeretik. A tapasztatok szerint 10-15 Infra Trainer edzésből álló kúra várható eredménye: 3-8 kg fogyás. Egy óra „fekve tekerés” során a Philips Vitae Infra vonalsugárzók és egy mágnesterápiás-készülék hatását egyesíti. Az infrasugarak behatolnak a bőr alá, belülről felmelegítik, feloldják a zsírszöveteket és felszabadítják a méreganyagokat. Alkalmazási területek: cellulit kezelés, bőrfeszesítés, bőrfiatalítás, immunerősítés, vérkeringés-javítás, fogyás, zsírégetés, vitalitásjavítás.

Ezek szerint a Börtönudvarban is fejlesztések voltak mostanában.
SzM: Új homlokzatot alakítottunk ki, és az udvarban tíz új parkoló is várja a vendégeket. Motelt is kialakítunk hat vendégszobával, amelyek fürdőszobásak, és háromágyasak.

Ha nem tévedünk, a legnagyobb érdeklődésre számító fejlesztésük a Szatmári Lakóparkhoz kötődik.
SzZ: Itt valóban jelentős fejlesztést kezdtünk el. A lakóparkhoz csatlakozó mezőgazdasági földterületeket vontunk ki a művelésből, lakóhelyi övezetté minősíttettük át azokat. Ehhez elkészíttettük a terveket, rendelkezésre áll a teljes közmű, víz, gáz, szennyvíz és az aszfaltozott utak is. A közvilágításnak a tervei is adottak, jövő év elejére várható a kivitelezés. Ötven kertes háznak és száz lakásnak van itt hely, főleg a Réz Kálmán utcával párhuzamosan, illetve a meglévő többi telken. Három nagyobb társasház építése már folyik mintegy harminc lakást érintően, és a házak is nőnek ki a földből. Ahogy a közös helyszíni utunkon megmutattam, az alapásástól a kész tetőig különböző készültségi fokban vannak az épületek.

Meddig bővülhet a Szatmári Lakópark?
SzZ: Ennek az 50.000 négyzetméteres lakópark résznek a beépítése többéves feladat, ami természetesen függ a piaci igényektől is. A lakásépítések fellendülését látva úgy gondolom, hogy nem ez lesz a végállomás, igény esetén vannak még kapcsolódó és a lakásépítésbe bevonható területeink.

Van fizetőképes kereslet?
SzM: Egyre élénkebb az érdeklődés. Az ötven házhelyből tízre már van szerződésünk, a száz lakásból pedig harminc már épül is, ahogy édesapám említette. Sokat segít a fiatalok döntésében a CSOK vagy hosszabb nevén a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, és a hozzá kapcsolódó öt százalékos áfa. Új, még kevéssé ismert lehetőség a lakást vásárlók számára a Nemzeti Otthonteremtési Közösség megtakarítási forma, ahol akár személyenként négy és fél millió forint állami támogatás igényelhető.

Már benne járunk az őszben, itt mellettünk a kukoricatáblákat is kombájnok tizedelik. Milyen volt ez az év a mezőgazdasági részlegüket tekintve?
SzZ: Sikeresnek mondható ez az év a szélsőséges időjárás ellenére, ami azért minket nem sújtott annyira, mint az ország más területeit. Búzából hat tonnás, árpából még jobb, hét tonnás átlagunk termett, napraforgóból és repcéből pedig egyaránt 3,2 tonnát takarítottunk be hektáronként. A tejárak javultak, a sertésárak jók, így optimisták lehetünk ebben az ágazatban is. Tettünk is a jövőért, mert Jászladányban 700 milliós beruházással istállót, silót és raktárat építettünk.

A cég alapja kezdetben a gázszereléshez és a szerelvényforgalmazáshoz kötődött. Behálózták mára az országot, de a múltkor még négy-öt fehér foltot említett Magyarország térképén. Ezzel hol tartanak?
SzZ: A hálózatunk gyakorlatilag az ország minden területén ki tudja szolgálni az építő-szerelő szakembereket. Nem is ez most a fejlődésünk gátja. Elértünk egy olyan nagyságot, amikor naponta 30-35 kamiont kell be-kirakodnunk, amihez még hozzáképzelve a sürgő-forgó ötven targoncát, gyakorlatilag közlekedési „dugó”, de legalábbis torlódás alakul ki a telephelyünkön, aminek a teljesítményét nagyon precíz logisztikával sem lehet a végtelenségig fokozni. Ezen nem segít, hogy elkezdtük az autóflottánk cseréjét tizenkét hálófülkés, hátfalas kamionnal, és a targoncákat is még korszerűbbre cseréljük. A megoldás másfél-két éves távlatban az ittenihez hasonló dunántúli raktárbázis kiépítése Nagykanizsa környékén. Az ottani tízezer négyzetméteres csarnok segíthet a további növekedésben és fejlődésben.

Apropó, autóflotta. Eredményes az autóegységük?
SzZ: Az elmúlt években inkább a Ford kishaszongépjárművei voltak cégünk „zászlóshajói”, de úgy tapasztaljuk, hogy a többi márka is tudja hozni a már-már jellemző és megszokott 15 százalékos éves növekedést. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a cégek mellett a magánszemélyek érdeklődése, sőt vásárlási kedve is megnőtt.

Az utolsó két kérdés előtt, amit inkább Melindának készítettünk elő, beszéljünk a sikerek kovácsairól, a dolgozókról! A Jászságban mindenütt hiányzik az ember. A Szatmári Kft.-nél hogy van ez?
SzZ: Más és más a helyzet a különböző részlegeinken. Jelenleg minden posztra van megfelelő szakemberünk. Gépkocsivezetőket és raktárosokat keresünk gyakrabban, mert minden járműre van vezetőnk és minden raktárrészlegre emberünk, de tartalék nincs. Nálunk minimálbéres munkahelyek gyakorlatilag ismeretlenek évek óta, de így is tíz százalék fölött emeltük a béreket. A fizikai és a raktáros állomány esetében áprilisban és szeptemberben is volt bérrendezés.

A legaktuálisabb indok a mostani interjúra a Co-op Rallyhez kötődik.
SzM: A Szatmári Malom Kft. mindig szívesen kapcsolódott, kapcsolódik a CO-OP Hungary kezdeményezéseihez. A CO-OP Rally-t különösen fontosnak tartjuk, mert a lakosság széles rétegeit szólítja meg, a magyar terméket, a magyar gyártókat állítja fókuszba. Külön öröm, hogy 2016-ban a Szatmári Malom Kft. ügyvezetője, Tóth-Kása Attila hozta el az első helyett. A mostani megmérettetésen pedig ifjú Tóth-Kása Attila a második helyezést szerezte meg a cégnek. Külön büszkeség, hogy a FVM különdíját is kiérdemeltük.

Teljesen más, személyes kérdés. Milyen érzés fiatal nőként bekapcsolódni ebbe a családi vállalkozásba, amelyet a Forbes Magazin Magyarország 33 leggazdagabb emberéről készült összeállítása 27. helyre rangsorolt? Önbizalmat ad vagy nyomasztó felelősségérzetet?
SzM: Én itt nőttem fel Zoli öcsémmel a telepen, a cégnél. Gyerekkorom óta láttam, hogy nő, fejlődik. Volt időm felkészülni a rám váró feladatokra. A szüleim mindenben támogattak, így tanulmányokat folytathattam hazai és külföldi egyetemeken is, és három diplomát szereztem.

Szóval mindig erről álmodott?
SzM: Apa erre a kérdésre magunkra hagyott bennünket, de előtte is elmondanám, hogy volt olyan pillanat, amikor arra gondoltam, hogy talán jobb volna másutt kipróbálni magamat, felépíteni a karrieremet. De ezek csak pillanatokig tartottak, nagyon büszke vagyok a szüleimre és örömmel tölt el, hogy mellettük dolgozhatok. Mindig is tudtam, hogy nekem itt a helyem, itt vannak a gyökereim. Boldog vagyok, hogy tanulhatok a szüleimtől, és igyekszem hasonlóan jól tenni a dolgomat, mint ők. Édesapám segítsége nélkül nem tudnék így helytállni. Ez a vonzalom a cég iránt egyébként ragályos. Itt dolgozik Zoli öcsém a beruházásokat intéző közgazdászként, a férjem is oszlopos tagja a cég vezetésének, és már nagyon várjuk, hogy unokahúgom, Nórika is elvégezze az egyetemet, és csatlakozzon hozzánk. A kisfiunk, Sanyika pedig tegnap is kikövetelte, hogy óvoda előtt bejöhessen a céghez „dolgozni”.

Vélemény, hozzászólás?