Megszépült történelmi portrék

Nemes gondolatból nagyszerű tett született – ezekkel a szavakkal méltatta Hortiné dr. Bathó Edit a Jász Múzeum igazgatója Czinege Károly helyi vállalkozót és feleségét Jolikát, akik az elmúlt időszakban három festmény restaurálását támogatták. Az alkotásokat szeptember 13-án, szerdán a Jász Múzeumban állították ki.

Hortiné dr. Bathó Edit köszöntőjében egészen a kezdetekig, a múzeum megalapításáig nyúlt vissza. Felelevenítette a 143 évvel ezelőtti időszakot, amikor Sipos Orbán az akkori országgyűlési képviselő felvetette a múzeum megalapításának gondolatát.

Az önkéntesek, a művészet pártfogói lehetőségeikhez mérten előszeretettel támogatták a múltkor értékeinek tárházát. Ilyenre példa Gróf Szapáry Gyula Magyarország egykori miniszterelnöke, aki – akkoriban nagy összegnek számító adománnyal – 10 forinttal segítette a múzeumot.

A nagylelkű segítségnyújtásnak szép megnyilvánulásai íródtak fel az intézmény történelmében, és ez napjainkban sincs másként. „A támogatásnak ilyen formáját még nem tapasztalta a múzeum” – utalt Hortiné dr. Bathó Edit Czinege Károly és neje felajánlására.

Az önzetlen támogatással lehetővé tették a múzeum tulajdonában lévő három történelmi arckép restauráltatását. A festmények ünnepélyes átadásán Bathó Edit, a Jász Múzeum által alapított Aranydiplomát adta át a Czinege házaspárnak, akik elsőként vehették át a kitüntetést.

Az alkotások múltjába dr. Farkas Vince Kristóf muzeológus adott bepillantást. Elsőként Alekszandra Pavlovna Romanova arcképét tekintettük meg, aki József nádorral kötött házassága révén osztrák főhercegné és magyar királyi hercegné volt. Házasságkötése után Budára költözött a fiatal nádorné. Tekintve, hogy férje a Jászkunok egyik legfőbb bírája volt, valószínűleg a Jászkun Kerület rendelte meg a festményt Jászberénybe. Az ismeretlen művész által készített kép az idők során elveszítette keretét, a lakkrétege megkopott és megöregedett. Mára régi fényében ragyog, így hűen tükrözi a fiatal hercegnő arcképét.

Ferenc József császár ifjúkori portréját szintén a Jász Múzeum őrzi. Azonban az arckép feltehetően Marastoni Jakab 1850-ben Ferenc Józsefről készített portréjának a másolata. Az eredeti képet jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi, ami kidolgozottabb, színei harmonikusabbak.

Végül Rudolf trónörökös arcképéről hallottunk tájékoztatást, melynek felületét háborús sérülések, vágások csúfították. Rudolf főherceget jászberényi születésű festő, Polgáry Géza örökítette meg. Érdekesség, hogy nemcsak festményt, de már fényképet is készítettek a trónörökösről, abban az évben, mikor szeretőjével öngyilkosságot követett el.

Az érdekfeszítő előadást követően a népes közönség közelebbről is szemügyre vehette a felújított képeket, majd közös beszélgetéssel, vendéglátással zárult a nívós találkozó.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?