Egy ifjú alkotó megmutatkozása

Alma Mater címmel nyílt meg, Galbács Attila, magát hobbi alkotónak nevező ifjú ember műveiből összeállított kiállítás, március 12-én délután, a Déryné 6 Galériában.

Második éve már annak, hogy a Csányi Alapítvány Jászsági közösségi házának sarok termeiben, a Déryné 6 Galériának nevezett helyiségekben, rendszeresen különféle tematikájú kiállításokat szerveznek. Ez alkalommal egy helybéli fiatalember, Galbács Attila első önálló kiállításának lett helyszíne a bemutatótér.  Az egybegyűlteket dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója köszöntötte és rámutatott egy kiállítás, mint megmutatkozás, levetkőzés is, felvállalni önmagunkat és megmutatni azt mások előtt. Ezt tette meg most Attila ezzel a bemutatkozó tárlattal.

Rajztanárként örül az ember, ha olyan tanítványt talál, aki magába szívja, befogadja azokat a dolgokat, amit át szeretne adni – mondta megnyitó szávaiban Kerekné Mihalik Judit művészetterapeuta, utalva egykori tanítványára a Hamza Múzeum rajzszakkörének ideijéből. A hobbi alkotót már az elemi iskolában érdekelni kezdte a rajz, mint szabadidős kreatív tevékenység és a középiskolás évei alatt ismerkedett meg részletesebben az alkotó művészettel, Nagy Tamás művésztanár patronálásával. Pályázatok, csoportos kiállítások, helybeli művészeti megmozdulások részese volt és így a jászberényi képzőművészeti közeg afféle alma mater, az évek alatt látható fejlődést mutató fiatal számára, melyben említett oktatói segítették.

A kiállítás anyagában főként a középiskolás években készült tanulmányképek láthatók, a “Hamzás” időkből való kollázsokkal, montázsokkal felvezetve azt, illetve néhány a közelmúltban készült kép.  A festmények nagyrésze vegyes technikával készült, témáikat tekintve többségük az anyasággal foglalkozik, nem véletlenül, hiszen a fiatal alkotónak és párjának két kisgyermeke született nem is oly rég. Az Alma Mater cím igy találó, hiszen szó szerinti jelentése, tápláló anya és így az ezzel kapcsolatos témakört is jelöli, mely szimbolikája jónéhány falakon látható képen megjelenik. Az egyes alkotásokban tanítója Nagy Tamás és PalkóTibor festőművész hatásai fedezhetők fel. Galbács Attila egyedül, önállóan rendezte be tárlatát, nagy lelkesedéssel és gondos figyelemmel, ezzel az első önálló kiállítással egy folyamatot is lezárt magában, egy őt foglalkoztató témakört és ezzel új időszakot nyitott.

 

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?