Békét szeretnének a városlakók

Szeptember 28-án, hétfőn délután tartotta éves közmeghallgatását Jászberény Város Önkormányzata a Déryné Rendezvényházban. A közel három óra alatt sokan kértek szót a város egészére és szűkebb környezetükre vonatkozó kérdésekkel, véleményekkel.

A megjelenteket Budai Lóránt polgármester köszöntötte. Dr. Szabó Tamás képviselő Pócs Jánosnak, a Jászság országgyűlési képviselőjének üzenetét tolmácsolta, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy parlamenti munkanapja révén nem tud jelen lenni az ülésen.

A lakosság részéről számos kérdés felvetődött, volt amelyet kifejezetten személyekhez, párthoz, illetve a városvezetéshez intéztek. Többek között érdeklődtek a Neszűrben évekkel ezelőtt az önkormányzat utasítására kivágott fák értékesítéséről, a tervezett munkásszálló bekerülési költségnövekedéséről, a Malom sorsáról. Szó esett parkolási anomáliákról, közlekedési morálról, köztisztaságról, a közfoglalkoztatottak munkavégzéséről, a fiatalok itthon tartásáról, fejlesztésekről. Érkezett kritika a Jászkürt Újság hiányos terjesztésére, valamint a ritka, kéthetes, megjelenésre vonatkozólag.

Volt, aki köszönetét fejezte ki a járvány időszakában végzett segítő munkákért. Más éppen azt kifogásolta, hogy véleménye szerint az önkéntességbe politika keveredett. A Neszűrben
növő parlagfű, a kivezető bicikliút rossz állapota, környezetének elhanyagoltsága szintén megoldási kérésként fogalmazódott meg. Egyesek szervezete egyéb növények, fák virágporára érzékeny, ezért fakivágást javasoltak környezetükben.

Csapadékvíz-elvezetés, szennyvíz, árokkarbantartás állandó témája az ilyen jellegű fórumoknak. Az előző években körzetbejárások alkalmával mondhatták el ilyen jellegű észrevételeiket a lakók. Most a járványhelyzet miatt nincs bejárás, aminek hiányára szintén érkezett panasz. Felvetődött a Jókai úti élelmiszerbolt bezárásának ügye is, ami kisebb polémiát eredményezett a mostani és az előző vezetés között. A Barát pást rendezetlenségére egy környéken lakó hívta fel a figyelmet, annál is inkább, mert 2022-ben ünnepeljük a Ferences templom 550. évét. Az autóbusz pályaudvaron a fedett megállók hiányát jelezte egy hozzászóló.

Dobrán Gyula képviselő nem vett részt a fórumon. A hiányzás okairól érdeklődött az első körben utolsóként felszólaló fiatalember. Válasz nem érkezett, bár Tamás Zoltán jelezte, hogy Balogh Béla alpolgármesternek megüzente a képviselő miért nincs jelen. Ugyancsak fenti hozzászóló fejtette ki a véleményét hosszasan arról, miért kellene feloszlatni a képviselő-testületet. Többek véleményével egyezve, szerinte is csak vitát szül a mostani testületi munka, egyetértés és haladás helyett. Szerinte a városlakók és különösen a fiatalok helyben maradásának érdekében nem történt semmi Jászberényben az elmúlt kilenc évben, és ezzel az összetételű képviselő-testülettel a következő négy évben sem fog.

Elsőként dr. Szabó Tamás reflektált. Emlékeztetett, hogy volt egy időszak a város életében, amikor dr. Gedei József, akkori polgármester egy ellenzéki többségű testületben nagyon határozott és sikeres politikát folytatott. A működés oka a polgármester kompromisszum-készsége volt. A mostani helyzetben is létezik olyan egyesség, ami a város érdekeit szolgálja. Tamás Zoltán vette át a szót, aki pontos számadatokkal alátámasztva prezentálta az elmúlt közel egy évtized sikeres, 14,49 milliárd forint összértékű fejlesztéseit, amelyben számos fiatalokat is érintő projekt (új bölcsőde, óvoda, építési telek, iskolafelújítás, ösztöndíjprogram, sport, kultúra, stb.) volt.

Dr. Gedei József fűzte tovább a válaszok sorát. Kiemelte, az elhangzottak tanúságosak és irányadók a további munkához. A polgármesterként vezetett évek sikere a 24 akkori képviselő sikere is volt, mindemellett akkoriban országgyűlési képviselőként a kormányzat támogatását is módjában volt kérni a város számára. A szót megragadva megköszönte a jelenlévőknek, hogy ilyen sokan eljöttek, kíváncsiak a munkájukra és jelenlétükkel kitartottak a fórum végéig. Bizalmát fejezte ki, hogy a jelenlegi testület is egy jobb Jászberényt tud örökül hagyni az utókorra.

Nagy András kérte el a mikrofont, aki mindenekelőtt szintén köszönetet mondott a szép számú jelenlétért. Az összefogás hiányára reflektálva elmondta, hogy a helyzet korántsem olyan tragikus, mint azt kívülállóként látják a városlakók. A legutóbbi testületi ülésen például 25 előterjesztéséből 25-öt egybehangzó igennel megszavazott a testület. A véleménykülönbségek megfogalmazása előbbre viheti a közös gondolkodást a jobb megoldás irányába. A fiatalok elvándorlása témájához hozzáfűzte, az ifjú emberek nagyvárosba költözése nem helyi, hanem globális jelenség. A tehetség, a kíváncsiság, a lehetőség nem csupán a nagyvárosokba, de szerte a világba csalja a fiatalokat. A további közös képviselői munkához türelmet kért a városlakóktól, hiszen, – mint mondta – valamennyien Jászberényre tettek esküt megválasztásuk idején.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?