STAND BY ME

A Bercsényi Miklós Általános Iskola 2019-ben több Erasmus + KA2 pályázatot is nyert, melyek közül az egyiknek “Stand by me” volt a címe. Görög koordinátor iskola mellett egy izlandi, finn, olasz, román és a jászberényi iskola voltak a partnerek.

A projekt fő témája az önkéntesség volt, ez határozta meg a találkozók fő irányvonalát. A nyitótalálkozó Izlandon, Reykjavíkban volt 2019. őszén, itt többek között egy mentőállomáson mutatták be a résztvevő tanároknak az ott dolgozók önkéntes munkájukat. Ezen kívül természetesen kiosztották a projekt feladatait, és megbeszélték a menetrendet. A covid sajnos felülírt mindent, a következő találkozóra közel két évet kellett várni, 2021. szeptemberében Jászberény volt a fogadó iskola. Itt a jászberényi mentőkutyások tartottak bemutatót az ideérkező tanároknak, míg Miskolcon egy autista alapítványnál tekintették meg a vendégek az ott folyó munkát. Majd egy hónappal később Romániában, Hateg városában volt a harmadik találkozó, ahol egy öko bivalytelepen a helyi diákok önkénteskedtek, és egy geo parkban is önkéntes munka folyt. 2021. márciusában Finnországban, Pietarsaariban volt a negyedik találkozó, itt az iskolarendőrök munkáját ismerhették meg, vízi mentős előadás, felnőttoktatás, és a kokkolai egyetem voltak a program részei. 2022. áprilisában Rómában már tanulók is részt vehettek (addig a covid miatt nem lehetett gyerekeket utaztatni) a találkozón, 5 bercsényis diák utazott az olasz fővárosba. Itt egy olyan szervezet munkáját ismerhették meg a kiutazók, amely gyerekkortól felnőttkorig segíti a hátrányos helyzetűeket. Ezenkívül tartottak egy nagyon érdekes dráma workshop-ot is a diákoknak. A zárótalálkozóra a koordinátor intézmény iskolájában került sor, Lamiába, Görögországba jutott el 2 tanár és 6 tanuló a Bercsényiből. Itt az összes projektben részt vevő tanuló körbevitte a városon az önkéntesség lángját, jelképezve ezzel projektünket. A zárótalálkozóra elkészültek produktumok is, a 6 iskola közös munkája egy könyvben nyilvánult meg. Projektünknek volt egy himnusza is, mely szintén közös munka eredménye.
Minden találkozón természetesen törekedtek arra a vendéglátók, hogy hazájuk kultúráját, étkezési szokásait, városuk, környékük főbb nevezetességeit megismerjék a vendégek, így igazán nagy élménnyel gazdagodva tért mindenki haza. Az Erasmus + rengeteget nyújtott mind a diákoknak, mind a tanároknak, nagyon érdemes ilyenekben részt venni.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?