BikeSafe a jászberényi piacon

A jászberényi városi piacon augusztus 23-án, kedden délelőtt volt lehetősége a kerékpárosoknak, hogy kerékpárjukat nyilvántartásba vétessék a Házhoz megyünk! Biztonságban Magyarországon program részeként a BikeSafe projekt keretében. Talán nem véletlen, hogy hosszú sorban várták a kerekesek, hogy sorra kerüljenek. Hogy miért is, az Orosz Tibor rendőr főtörzszászlós, a jászberényi rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója szavaiból derült ki.

– A 2014-ben indult program a Jászságban igen népszerű, hiszen a Jászberényi Rendőrkapitánysághoz tartozó mind a 18 településen kerültek már nyilvántartásba kerékpárok. A mi jászsági rendszerünkben már 6 500 kerékpár van regisztrálva. A járműveken elhelyezett BikeSafe matrica egyrészt elriasztja a tolvajokat, másrészt, ha a lopás megtörtént, s valahol például sok kerékpárt lefoglalunk, akkor azok tulajdonosának azonosítása így könnyen megtörténhet. A nyilvántartásba vétel során fénykép készül a kerékpárokról, s ha a tulajdonos bejelenti annak ellopását, akkor kollégáink azonnal megkapják a fényképet, s így könnyebb annak felismerése, azonosítása. Került már kerékpár vissza úgy is a tulajdonosához, hogy annak ellopását be sem jelentették valami oknál fogva, mi pedig megtaláltuk és a nyilvántartásunk alapján visszaszolgáltattuk jogos tulajdonosához – mondta érdeklődésemre Orosz Tibor, aki azt is elmondta, hogy bűnmegelőzési szórólapokat is osztanak ilyen alkalmakkor, amelyek például az unokázós csalások és a strandlopások megelőzésére szolgálnak. Kedden délelőtt egyébként mintegy 40-nel nőtt a nyilvántartásba vett kerékpárok száma a Jászságban.

A nyári időszakban pedig a bűnmegelőzési munkát az iskolaőrök is segítik, mondta még Orosz Tibor, aki még egy fontos információval szolgált. Most is lehetőség volt az érdeklődők számára, hogy tájékozódjanak a készenléti rendőrség kötelékében felállítandó határvadász századba való jelentkezésről. A keddi napon is voltak érdeklődők, s volt aki a jelentkezési lapot is elvitte magával.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?