Berényi lány A DAL – 2022 műsorában

A DAL harmadik válogatóján, február 12-én, szombaton, a következő tíz ígéretes zeneszám kap lehetőséget, köztük egy jászberényi kötődésekkel rendelkező énekesnő és kísérő zenekara. GRETA vagyis Fridvalszki Gréta Igazi kincs című dalával lép zsűri és a műsort élőben követő nagyközönség elé.

Ismét a magyar zenéké a főszerep, a műfajban egyedülálló, a Duna TV nagy múltú dalválasztó, impozáns élő show műsorában, A DAL tizenegyedik évadban. Új műsorvezető párossal, megújult zsűrivel, a jövő nagy slágereivel és eredeti hangszereléssel, élő zenével elhangzó dalokkal várják szombaton esténként a nézőket. A tavalyit is túlszárnyalta a jelentkezők száma Magyarország egyetlen dalversenyére, idén összesen 455 pályázat érkezett, ebből 40 produkció választottak ki melyek versenyezhetnek „Az Év Dala 2022” címért. A négy válogatóból adásonként öt, összesen húsz dal jut tovább a két elődöntőbe, négy dal a zsűri pontjai alapján, az ötödik a közönség szavazataival. A harmadik válogatón, február 12-én, szombaton, a következő tíz ígéretes zeneszám kap lehetőséget, köztük egy jászberényi kötődésekkel rendelkező énekesnő és kísérő zenekara. GRETA vagyis Fridvalszki Gréta Igazi kincs című dalával lép zsűri és a műsort élőben követő nagyközönség elé. Az énekesnő, A  DAL – 2022 produkcióban való szereplése előtt válaszolt kérdéseikre.

Rólad és zenekarodról mit tudhatunk?

14 évesen kezdtem el énekelni egy jászberényi közösségben, ahol hamar ráébredtem, hogy a zenének sokkal nagyobb ereje van, mint gondoltam. Nemcsak a szép éneklésről szól, hanem olyan üzeneteket lehet közvetíteni vele, ami építheti, de akár le is rombolhatja az embereket. Én amellett döntöttem, hogy építeni szeretném őket és pozitív üzenetekkel bátorítani. 2019-ben kiadtam az első lemezemet angol nyelven Precious címmel, 2020-ban pedig a másodikat Veled oly csodás címmel, 2021-ben pedig a Sziklára építs című lemez látott napvilágot. Mindhárom album célja, hogy reménységet és inspirációt adjon az embereknek az életre.

2019-ben megalakult zenekarom egy része -, ahogy jómagam is – jászberényi származású, de az induláshoz képest jelenleg 9 főből áll, így több település is képviselteti magát. Jelenlegi dobosunkkal például – aki bár nem jászberényi -, akkor találkoztunk, amikor a Kowalsky meg a Vega előzenekaraként játszottunk Jászberényben 2021 nyarán. Ő akkor éppen Kowalskyék dob technikusaként segítkezett. Azóta is együtt dolgozunk, én pedig a mai napig meglepődök ezeken a ”véletlen” találkozásokon.

Az Igazi kincs című dalod, miről szól, mit tudhatunk róla?

A legutolsó, Sziklára építs, című albumon szerepel, és az Isten felé érzett szeretetemet próbálja leírni, illetve azt bemutatni, hogy Ő mit jelent számomra.

Mivel életem legmeghatározóbb pontja az Istenbe vetett hitem, ezért úgy gondoltam, írok róla egy dalt. Mivel nehéz szavakba önteni, mennyi mindenért hálás lehetek Neki, úgy gondoltam összefoglalásként annyit mondhatok: Igazi kincs.

A Sziklára építs albumod számai közül miért éppen erre esett a választásod?

Mert a legfontosabb és a legizgalmasabb kapcsolatot tükrözi vissza az életemből, az Istennel való kapcsolatomat. Ha nem mondanék el semmi mást ezután, csak ennek a dalnak az üzenetét -, hogy Ő egy Igazi Kincs -, már akkor elégedett lennék.

Miért vállalkoztatok A Dal tehetségkutató versenyen a megmérettetésre?

Azért, mert szeretnénk, hogy minél többen megtapasztalják a zenénken keresztül (is), hogy Isten mennyire szereti az embert, és milyen különleges Vele élni, Benne bízni. A Dal műsor pedig jó terep arra, hogy még több emberhez eljusson ez az üzenet.

A verseny vizuális elemek is igényel, hiszen TV-s műsor, mivel készültök, hogyan viszitek színpadra, erősítitek meg képi világba is a dalodat?

Nem biztos, hogy beszélhetek a vizuális háttérről, de igazából nem is ez lesz a fontos, hanem a légkör, amit ezzel a dallal teremtünk.

Videoklip készült a dalból, amit már meg lehet tekinteni?

Sajnos még nem. Mivel 2021 decemberében jött ki az új Sziklára építs lemez, nem volt még lehetőségünk rá, hogy videoklipet készítsünk hozzá, de szombaton élőben láthatják és hallhatják a nézők a Duna Tv-n az Igazi Kincs című dalt A DAL műsorban, amiről felvétel is készül természetesen.

Tervek A Dal versenyen túl?

Szeretnék minél több dalból videó klipet csinálni, sokat koncertezni; és alig várom, hogy elkezdjem a következő lemez dalait írni.

 

Kedves olvasóink segítsék GRETA szereplését! Amennyiben esetleg a zsűri pontozása nem juttatja elődöntőbe a produkciót, a közönség, a szavazataival ezt megteheti! Ha szükséges szavazzon Gretára!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?