Főhajtás Sisa József emlékére

Május 22-én, szombaton, a Ferences templomban búcsúztak el tisztelői, az életének 71. esztendejében, februárban elhunyt Sisa József iparművésztől, a rekeszzománc technika mesterétől.

A művész tisztelőit szűkebb családja várta templomban, ahol az előtérben mécsest gyújthattak emlékére majd elhelyezhették virágaikat, zománc díszítésű urnája alatt. Hozzátartozók, barátok, művésztársak, ismerői és elismerői között, városunk elöljárói is, méltó módon vettek végső búcsút Sisa József ötvös mestertől.

Sisa József iparművész mestertől nem álltak messze az ötvös- és zománcművészet technikai problémáinak bravúros megoldásai. Műveihez azt az eljárást vette elő, amivel a legjobban ki tudta fejezni mondandóját, rendkívüli kompozíciós érzékkel, finom vonalvezetéssel. Sokszor alkalmazta a népművészet díszítőelemeit, sajátosan átfogalmazott formában, de mégsem szolgaian másolva azokat. Művei rendkívül mozgalmasak, olykor zsúfoltság benyomását keltik, de még mindig elfogadható módon. A zománc adta színharmóniával olyan összhatást ért el, hogy a látvány ékszer hatású, és  polírozott kereteivel együtt, mindez rendkívüli, ami igazán jellemző volt Sisa József műveire.

Emléke velünk marad!

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?