Kreatív bolt kialakítása van folyamatban

Hogyan lehet újragondolni a gazdaság és a kultúra szerepét?  Mennyit ér ma a kreativitás? Hogyan lehetne ez a gazdaság más területeinek hasznára? Működése óta ezekre a kérdésekre keresi a választ a Stimulart projekt, melynek egyik célja, a megvalósítás útján halad, ez egy kreatív üzlet életre hívása.

A kulturális és kreatív gazdaság fejlődését, az érintett szereplők hosszabb távú sikeres működését támogatja, a Jászberény mellett más, nemzetközi és helyi partnereket magában foglaló, Stimulart projekt.  A projekt a közép európai partneri környezetben igyekszik a jó gyakorlatokon alapuló eredményeivel Jászberény készségeit fejleszteni, annak érdekében, hogy vonzóbb célpont lehessen a település a kulturális kreatívok és gazdaságok számára. Európa fejlettebb régióiban ennek jelentőségét már rég felismerték és kamatoztatják. 2019 áprilisa óta futó szakmai program megvalósításában, a helyi érintett intézmények, vállalkozások, egyesületet és művészek is részt vesznek.

Február 16-án délután egy online egyeztetésre került sor az érintteti csoport tagjainak részvételével, ami főként a 2021-es év nyárig terjedő terveiről illetve egy kreatív bolt hosszabb távon fenntartható stratégiájának, üzleti tervének főbb pontjairól szólt.

Másnap, többen a megvalósításában résztvevők közül megnézték, hol valósul meg a projekt egyik törekvése, a kreatív bolt, mely szolgáltatásaival és kiállítóterével, a helyi művészek és kulturális szereplők munkáját, boldogulását segítené a következő években. Ennek helye a Déryné Rendezvényház egyik kiürült üzlethelyiségében lesz.

A város központjában, a főtéren található üzlet, abszolút alkalmas lesz ahhoz, hogy egy olyan tárház létesüljön, amely magában foglalja a jászberényi, jászsági kulturális élet szinte minden kis értékét.  Jászsági alkotók, elsődlegesen kézművesek, illetve a kreatív gazdaság területén munkálkodó emberek termékeit és szolgáltatásait kívánják egybegyűjteni, egy mindenki által testközelből megismerhető formában illetve digitális online platformon is. A művészek alkotásait megnézhetjük, megvásárolhatjuk a közeljövőben, de számos információt is szerezhetünk az alkotók termék – vagy szolgáltatási palettájáról. Mindezt, az elképzelések szerint, egy jász és magyar motívumokkal díszített, modern és friss enteriőrben, mely Sisa Balázs és Bartos Kinga képzőművészek közös tervezési munkája lesz.

A kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan megjelent, egy az interneten több felületen elérhető pályázat, amely igyekszik megszólítani a projekt leendő alkotó résztvevőit.  Készítsd el saját kreatív termékedet, szól a felhívás, amiben már lehet pályázni. A bolt nyitását megelőzően, a program keretein belül, két hónapig pop-up store-ként kívánnak üzemelni, mely a bolt bevezetését segítené. Már itt lehetőséget kapnak, egy rövid bemutatkozása és árusításra, azok a kiválasztottak, akik ezen a pályázaton az első négy helyezést elérik.

A tervek alapján a kreatív bolt, 2021 augusztusában kezdi meg működését.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?