Élelmiszert gyűjtöttek az önkéntesek

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára szervezett hagyományos karácsonyi tartós élelmiszergyűjtésben vettünk részt a „HELYET!” Alapítvány önkénteseiként, 2020. november 27-28-29-én a jászberényi Tesco Hipermarketben, immáron második éve. A jászberényi Tesco Hipermarket igazgatója minden évben lehetőséget biztosított arra, hogy jót tegyünk a nehéz helyzetben lévő gyermekekkel, személyekkel, családokkal.

„Több embert ismerek, akinek szárnya van – igenis szárnya. Csak nem szoktak erről beszélni, nem is lenne helyénvaló. Még viselni is csak rejtve szokták, zakó, kabát vagy blúz alatt. Elvégre nem lehet fedetlen szárnyakkal villamosra szállni, még akkor se, ha nincsen tábla, amely kimondaná: “Szárnyakkal felszállni tilos!” ” (Ancsel Éva)

Minden adományozónak szeretnénk megköszönni tartós élelmiszer adományát, amelyet szeretettel és mosollyal az arcukon adtak át önkénteseinknek. Igen, én láttam azokat a szárnyakat a kabátok alatt! Bárcsak minden kedves szót, mosolyt át tudnánk nyújtani a rászoruló gyermekeknek!

A Tesco-ban szombaton, vasárnap önkénteskedtem, és szeretném ezúton megosztani Önökkel azokat az adventi „ajándékokat”, amelyekkel megajándékoztak ismeretlen emberek adományaikon felül:

Megérintett több fiatal két vagy három gyermekes édesapa, édesanya, vagy családok, akik gyermekeikkel együtt választották ki, vásárolták meg és hozták oda a gyűjtésünk helyszínére tartós élelmiszer adományaikat.  A szülők szerették volna megismertetni gyermekeiket, milyen érzés adni másoknak, adni azoknak, akiknek nincs. Példamutatásuk rendkívüli.

Volt, aki többet tudott adni, de névtelen szeretett volna maradni, mert nem azért ad, hogy tudjanak róla, hanem azért, mert szeretne segíteni.

Jártak nálunk nyugdíjasok, akik szerény jövedelmükből is szántak másokra, ismeretlen gyermekekre, akik nem lesznek éhesek az ünnepek alatt. Nekünk, önkénteseknek is szerettek volna adni csokoládét, hogy méltassák azt, amit másokért teszünk. Mi úgy éreztük, úgy érezzük, mi tartozunk köszönettel és hálával nekik, akik a kevésből is lelkesen adtak!

A tini fiatalok is lelkesen, mosolyogva fogadták szórólapjainkat, megköszönték, majd az adományaikkal sem maradtak el. Olyan jó lenne, ha szüleik tudnának róla és büszkék lennének fiaikra, lányaikra. Mi büszkék vagyunk rájuk!

Aztán eljött az adománygyűjtés utolsó napja. Vasárnap egy alumínium dobozok összegyűjtéséből pénzt kereső és magát abból fenntartó férfi megkérdezte tőlem, hogyan tudna segíteni. Jómagam legszívesebben neki  vásároltam volna be, szívesen adtam volna  pénzt is, de éreztem, neheztelne ezért és nem fogadná el. Miután kétszer is összegyűjtötte kerékpárral a városunkban eldobált alumínium sörös, üdítős, energia italos dobozokat, és a Tesco-ban leadta azokat, adományt vásárolt a rászoruló gyermekeknek. A kevésből adott sokat! És még Túró Rudi csomagot is vásárolt nekünk, akik szerinte feláldoztuk hétvégénket önzetlenül, hogy másoknak örömet szerezzünk. Nem akartam, akartuk elfogadni, de olyan szeretettel, elszántsággal és örömmel adta, hogy könnybe lábadt a szemem. Kaphattam, kaphattunk volna ennél emberibb, értékesebb ajándékot advent idején? Úgy érzem, nem. Köszönjük az adományt és Túró Rudit! Ezentúl, ha Túró Rudit eszünk, mindig emlékezni fogunk arra az emberre, aki a rendkívül kevésből is sokat adott, és emberségből leckét ad óhatatlanul is mindenkinek!

Befejezésül köszönjük mindenkinek a tartós élelmiszer adományokat és a barátságos, kedves, figyelmes szavakat!

Most már ki merem jelenteni, hogy több embert ismerek, akinek szárnya van, igenis szárnya van a kabátja alatt…

Jászberény, 2020. november 29.

Utasi Hajnalka önkéntes

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?