Az Electrolux bemutatja első teljesen újrahasznosított anyagokból gyártott porszívóját

Az Electrolux újabb lépést tett a körforgásos működés elérése érdekében: a Stena Recycling-gal közösen egy olyan porszívó prototípusát fejlesztette ki, ami 100 százalékban újrahasznosított és újból felhasznált anyagokból készült.

A műanyag és egyes alkatrészek háztartási elektronikai eszközök használt elemeiből, így hajszárítók, porszívók, számítógépek tartozékaiból készültek. A termék megalkotása fontos mérföldkő, hiszen megoldást nyújthat az újrahasznosítással kapcsolatos kihívásokra, és válaszokat adhat a körforgásos működés elérésére a háztartási gépek piacán.

Több mint 400 millió köbméter műanyagot gyártanak világszerte évente, de ennek a mennyiségnek kevesebb, mint 12 százaléka újrahasznosított anyag. Épp ezért a gyártóknak komoly nehézséget okoz kellően biztonságos és folyamatosan magas minőségű újrahasznosított alapanyagokkal dolgozni.

Úttörőként az Electrolux volt az első a háztartási gépgyártók között, aki 2010-ben felhívta a figyelmet a világszerte tapasztalható hiányra az újrahasznosított anyagok terén az úgynevezett „Vac from the Sea” programmal.  Az utóbbi 10 évben ugyan emelkedett azon termékek száma, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek, de mennyiségük a teljes iparág gyártási volumenéhez képest még mindig alacsony szinten van.

Annak érdekében, hogy az Electrolux példát mutasson, és előre mozdítsa az újrahasznosított anyagok felhasználását, a Stena Recycling-gal együttműködve egy a körforgásos gazdasági modellt elősegítő kezdeményezést hozott létre. A cél az, hogy megvizsgálják, hogy hogyan lehet a piac számára vonzóbbá tenni az újrahasznosított műanyagot a már eddig is használt nyersanyagok mellett. Ennek az eredménye az a porszívó, ami teljesen újrahasznosított műanyagból és norvég háztartásokból szerzetthasznált háztartási elektronikai készülékek alkatrészeiből készült.

„Az együttműködés és a prototípus elkészítése során rengeteg kérdés felmerült, amiket mérlegelnünk kell ahhoz, hogy valóban körforgásos gazdaság elvén működő vállalat legyünk. Ilyen a termék külső kialakítása, formatervezése és a felhasznált anyagok. Mindez egy új üzleti modellt is igényel. Emellett meg kell felelnünk a minőségi és biztonsági elvárásoknak és előírásoknak” – mondta Henrik Sundström, az Electrolux fenntarthatósági vezetője.

Az Electrolux 2030-ig szeretné elérni, hogy a vállalat által gyártott termékek fele újrahasznosított anyagból készüljön, és hogy klímasemlegesen működjön. Utóbbi első lépése, hogy 2015 és 2025 között 80 százalékkal csökkentse az egyes szervezeti egységek, így a hűtés, fűtés, energiafelhasználás során keletkező anyagok kibocsátását, illetve ebben az időszakban 25 százalékkal csökkentse a termékek használata során keletkező anyagok kibocsátását. 2019 év végéig a működésnek köszönhető kibocsátást 59 százalékkal sikerült csökkenteni a 2015-ös szinthez képest.

Még több információ az alapanyagok felhasználása kapcsán itt érhető el.

További információ az Electrolux Better Living programjáról ezen a linken érhető el.

Az Electrolux klímasemleges működése kapcsán itt érhető el további információ.

Az Electrolux 2019-es Fenntarthatósági Jelentése ezen a linken olvasható.

Az Electroluxról

Az Electrolux több mint 100 éve egy jobb életért dolgozik: a világ egyik vezető háztartásigép-gyártó vállalataként újraalkotja az ízek, a ruha- és otthonápolás, valamint a jólét élményét. Az Electrolux a világ minden pontján milliók számára kíván élvezhetőbb és fenntarthatóbb életet biztosítani. Márkáin keresztül, mint az Electrolux, AEG, és Frigidaire márka évente több mint 60 millió háztartási készüléket értékesít a világ több mint 120 országában. 2019-ban az Electrolux csoport forgalma 119 milliárd svéd korona volt, az alkalmazottak száma globálisan 49 000 fő. További információk az www.electroluxgroup.com weboldalon.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?