A kormány az egész országért munkálkodik

Jászberény város vezetőivel készített valamennyi interjúnkban előbb-utóbb felmerült a Jászság országgyűlési képviselőjének, Pócs Jánosnak a neve. Ezúttal őt magát kerestük fel a város jövőjére vonatkozó kérdéseinkkel, támogatási szándéka megerősítésének lehetőségével.

Ebben a ciklusban az eddigiektől eltérő politikai viszonyrendszer minden szereplőnek új. Ön mennyire tudott belehelyezkedni az eltelt idő alatt?

Őszintén szólva sokkal konstruktívabb együttműködést vártam Jászberény új vezetése irányából. Nagy megelégedésemre Budai Lóránt polgármester első útja idevezetett. Akkor megbeszéltük, hogy félretesszük a pártpolitikát és a város érdekében közösen dolgozunk. Azóta mindössze egyszer keresett fel újra Jászberény első embere.

A „párttagkönyvek” valóban nem szerepeltek ezeken a megbeszéléseken?

Azt látom, hogy a város politikai színterein továbbra is nagyon erős a pártpolitika, a bosszúhadjárat, a boszorkányüldözés, ami valójában nem vezet sehová. Ma már egy több mint két és fél hónapos időszakot értékelünk, de a város érdekében semmilyen új ötletet, konstrukciót, építkezést nem látok. Az egyházi és állami fenntartású intézmények látogatása és azok negatív hírkeltése, a rabszolgatörvény testület előtti tárgyalása, a jegyző pártvonalon történő delegálása mind pártpolitikai harcokra utal. Ilyen nyílt kormány-szembenállással nagyon nehéz lesz állami támogatást vagy további hitelt kieszközölni.

A városvezetés pedig nagyon számít a képviselő úr kormányszintű menedzselésére.

Ez így rendkívül nehéz lesz. Vége kellene legyen a kampányharcnak, össze kéne fogni és a városért dolgozni, ugyanakkor azt látom, hogy a kampányharc még mindig folytatódik. Az előző városvezetés és a kormány minősítése, szidalmazása, a másikra mutogatás nem vezet sehová. Mindez nem építkezés, hanem rombolás. Abban nem leszek partner, hogy a kormányt szidjuk, miközben hitelért megyünk hozzájuk. Egyébként azt sem kell elfelejteni, hogy a várost vezető koalíció a kampányban azt hangoztatta, nincs szüksége hitelre, anélkül kívánja megoldani a fejlesztéseket. Ehhez képest 680 millió forintot kapott, amit vehet ajándéknak is akár.

A polgármester és alpolgármesterei szerint Jászberény a rendszerváltás óta soha nem látott mélyponton van…

Jászberénybe hétmilliárd fejlesztés jutott, gazdaságát olyannyira sikerült megerősíteni, hogy 3,3 milliárd forint adóbevételt tud produkálni. A város előző vezetése 350 millió forinttal adta át a kasszát. Nem is tudom értelmezni ezt a fajta üzenetet, amit Budai Lóránték közvetítenek. Ennek pont olyan önbeteljesítő jóslat sugallata van, mint mikor az egészséges emberbe bele akarjuk beszélni azt, hogy beteg. Pedig a jászberényi gazdaság az Electroluxtól függetlenül is erős!

Ön személy szerint mit vár a polgármestertől a gazdaság további erősítése érdekében?

Dolgozzon ki, – akár velem együtt, – egy konstrukciót, amit a vállalkozók elé tehet. Ebbe foglalja bele az önkormányzat támogató rendszerét. A negatív üzenetek, csúsztatások közvetítését pedig minél előbb be kell fejezni. A városi látványséták helyett végre a munkára kellene koncentrálni! Várom a kampányban meghirdetett gazdaságélénkítést!

Az Electrolux leépítésének bejelentésekor a miniszterek Jászberénybe látogattak, majd Szijjártó Péterrel közösen kidolgozták a hatpontos akciótervet. Érvényes még ez a megállapodás?

Én azóta többször tárgyaltam Szijjártó Péterrel Jászberény kapcsán. Amit akkor a gazdaságfejlesztési miniszter úr megfogalmazott, az pontról pontra teljesülni fog. Tehát az, hogy a jászberényi vállalkozások megerősítése, a kivonuló gyáregység helyére új betelepedése ígéretekre már folynak a tárgyalások, illetve már megállapodás is született. Miniszter úr rövidesen ki fogja hirdetni, így már nem titok, hogy a Lehel Radiátorgyár céget szeretné kiemelt támogatásban részesíteni a kormány. A folyamatos gazdasági potenciál növekedése érdekében a gyár fejlesztését beépítik az Otthon melege programba. Ennek kidolgozása, a tárgyalások jó irányba haladnak.

A kormány részéről tehát folyamatos és pozitív a kommunikáció. A városvezetés részéről gazdaságfejlesztés, vállalkozókkal történő együttműködés kapcsán érkezett már megkeresés?

A polgármester mindkét látogatása alkalmával csak a hitelkérelem ügyében érkezett hozzám. Dr. Gedei József alpolgármester egyeztetett velem az ipari parknak szánt katonai gyakorlótér önkormányzati tulajdonba helyezése ügyében.

Sikerült már továbbítani a város ezen irányú kérését?

Igen, ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban az illetékeseket megkerestem és kértem, hogy erősítsék meg Jászberény ebbéli szándékát. Bízom benne, hogy hamarosan pozitív döntés születik. Én a magam részéről mindent megteszek, hogy a város egy új ipari parkkal gyarapodhasson.

Az újabb hitel vagy állami támogatás megítélése terén is bizakodó?

Azt tudni kell, hogy a kormány nem hitelpárti gazdaságpolitikát folytat. Amikor átvettük az országot 2010-ben, akkor a családok, az ország, az önkormányzatok el voltak adósodva, a csőd szélén álltunk. Ezt a hibát nem akarjuk még egyszer elkövetni. A kormány tudja, hogy van egy több mint hárommilliárdos adóbevétele a városnak és az Electrolux kiesése miatt hiányzó 600 millióval is tisztában van. Azon dolgozunk, hogy a kieső bevételek helyére vállalkozók bevonzásával újabb adóbevétel érkezzen, nem pedig azon, hogy Jászberény eladósodjon.

Meg tudja cáfolni azokat a közbeszédben keringő felvetéseket, hogy kizárólag a kormánypárti települések kaphatnak bárminemű támogatást a kormány részéről?

Ez teljesen alaptalan feltételezés. A polgármester-választás a polgármesterről szólt, nem a képviselőről és nem a kormányról. Ha az Európa Parlament választás eredményét nézzük, akkor látszik, hogy a Fidesz támogatottsága Jászberényben meghaladta az ötven százalékot. Tehát a kormány nem azt nézi, hogy egy-egy településen a polgármestert szeretik vagy nem szeretik, megválasztják vagy nem. A kormány az egész országért dolgozik függetlenül a polgármester személyétől. A választásokat akkor tudjuk 2022-ben megnyerni, ha a városokat erősítjük. Tehát nincs megcímkézve egyetlen település sem.

A napokban év eleji találkozón vett részt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Elárulna néhány részletet a diskurzusból?

Szó esett az ország, a Jászság, Jászberény ügyeiről és személyemről is. Ezúton is megragadom az alkalmat, hogy eloszlassak mindenféle ellentétes híresztelést; a miniszterelnök szemléletében a számok és a munkám vizsgálatának tükrében a Jászság országgyűlési képviselőjeként 2022-ben én indulok. Talán az is jelzi a kölcsönös bizalmat, hogy amit kértem eddig a kormánytól, az mind teljesült. Épül a nővérszálló, a 32-es elkészült, az elkerülő építése tavasszal indul és egy hosszútávú perspektívaként terítékre került, hogy Jászberényt Jászárokszálláson át egy négysávos úttal az M3-as autópályával összekötjük. Ezeket az elképzeléseket a miniszterelnök úr messzemenően támogatja.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?