Hála a szabadságharc mártírjainak

Nemzeti gyásznapunkon a 13 Aradon kivégzett vértanúra és a Pesten halálra ítélt gróf Batthyányi Lajosra, Magyarország első független kormányának miniszterelnökére emlékezünk. Október 6-án városunkban a hagyományok szerint a Mártírok úti kis hídnál hajtottunk főt a haza hős nagyjai előtt.

Az emlékezőket Bolla János emeritus jászkapitány köszöntötte a 33 éves Jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület nevében. Ünnepi beszéde alkalmával ismertette a 171 évvel ezelőtt történeteket, méltatta a kivégzett tábornokok szakmai tudását, emberi nagyságát, emberségüket, becsületességüket, bátorságukat és hűségüket Magyarországhoz.

Mindannyiunk nevében hálás köszönetet mondott önfeláldozó hazaszeretetükért, hősies példamutatásukért. Meghurcoltatásuk alatt tanúságot tettek emberségből, bátorságból. Példájuk hozzájárult nemzetünk önbecsületének megmaradásához. A méltatlan haláluk kiváltotta passzív ellenállás vezetett el a kiegyezés folyamatához.

Bolla János kronologikusan felsorolta a kivégzés helyszínén megengedett emlékezési módokat a tiltástól a ma ott látható obeliszkig. Aradon kalandos életű szoborcsoport is emlékeztet a hősökre. A berényi kötődésű Thorma János festőművész sokáig a nyilvánosság számára nem is látható alkotása szintén szép emléket állít a mártíroknak.

Magyarországon számos emlékmű, park, utca őrzi nemzeti hőseink nevét. Jászberényben szintén utcák, illetve a 2014 óta a Városvédők által itt létrehozott fasor emlékeztetnek mártírjainkra. A fasor első fájánál található márványtábla tövében helyezték el az önkormányzat és a jelenlévő civil szervezetek a tisztelet virágait, a Lehel Vezér Cserkészcsapat a hálát jelző mécseseket.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?