Fél évszázadnyi kutyahűség 

A Magyar Ebtenyésztők Jászberényi Önálló Jogú Szervezete ötvenedik alkalommal rendezett CAC versenyt. A jubileumi kiállításra a hűtőgépgyári sportpályán került sor szeptember 5-én. A több mint hatszáz nevező ezúttal a járvány miatt csak belföldről érkezett.

A rendezvény megnyitóján P. Szabó Béla jászberényi elnök idézte fel az elmúlt fél évszázad meghatározó eseményeit. A néhány ember összefogásából indult kezdeményezés mára országos hírű, elismert egyesületté nőtte ki magát. Az egykori alapító tagok a társadalom széles szegmenséből érkeztek, de közösségük összetartó eleme, a kutya szeretete, a kutyás lét mint életforma, egy csapattá kovácsolta őket.

A folyamatos képzések lassan a mestereik fölé emelték a kezdetben amatőr berényi kutyásokat. Az évtizedek alatt többször előfordult, hogy Jászberényből került ki az országos bajnok eb, illetve a nemzetközi megmérettetéseken a legjobbak között végeztek. Az esetenként háromszáz tagból álló berényi szervezetet mindig támogatta a város, de fő szponzoruk a Hűtőgépgyár, kezdetekben maga Gorjánc Ignác vezérigazgató volt. A régi szép emlékekre árnyékot vet, hogy mára már csak P. Szabó Béla lehet velünk az egykori alapítók közül.

A város nevében Budai Lóránt polgármester nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte a versenyzőket. Bizalmát fejezte ki, hogy az elmúlt ötven év példájából építkezve a következő fél évszázad is legalább ilyen sikeres lesz, ugyanolyan lelkes szellemiségű csapattagokkal mint az alapítók. Mi politikusok irigykedve vehetünk példát erről a közösségről, ahol minden nap őszinte, tiszta tekintetekkel találkozhat az ember. Az önkormányzat mindezért is a lehetőségekhez mérten támogatni fogja ezt a szervezetet – fogalmazott a polgármester.

Kórózs András országos elnök a MEOE életműdíját adományozta a berényi kutyás társadalom vezetőjének, P. Szabó Bélának. Mindemellett az elnök megragadta az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet a jövőre jó remény szerint megrendezendő Vadászati és természeti világkiállításra, amelynek együttműködő partnere a MEOE szövetség.

A továbbiakban Erdős László vezetőbíró bemutatta a bírákat és megadta a szükséges instrukciókat a megmérettetéshez. A nagy versenyen belül a Magyar Leonbergi Egyesület (MLE) klubversenyt is rendezett, amelyet később a klubelnök, Tóth Zoltán nyitott meg. A leonbergiek nem csak kutyák, ők családtagok – világosított fel Zoltán, aki két évvel ezelőtt hozta létre az egyesületet.

Természetesen neki is van egy ilyen saját, hetven kilós szőrös családtagja, aki most otthon várja a gazdi hazaérését. Arra a kérdésre “miért pont leonbergi?” az elnök úr egyértelmű választ ad; mert a leo tökéletes… és nem utolsó sorban nem kell lehajolni, hogy megsimogassa az ember. Nos, a maciszerű jószágok a kiállításon is tanújelét adták nyugodtságuknak, barátságosságuknak, intelligenciájuknak. A kutyameleg miatt ugyan leginkább elheveredve láthattuk őket, de így is gyönyörűek. Szerelem első látásra!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?