Véradás a Jászságban

A folyamatos vérellátás koronavírus-járvány idején is nagyon fontos, ezért ha kevesebb számban is, de továbbra is szerveznek véradó eseményeket, melyre az eddigi és új véradókat is egyaránt várják. Térségünkben a legközelebbi véradóesemény április 24-én, pénteken 10 órától lesz Jászdózsán, a helyi Művelődési Házban.

Legutóbb április 16-án volt Jászberényben, az Ifjúsági Házban véradás, ahol 43-an jelentkeztek véradásra és volt 5 első véradó is – olvasható a Magyar Vöröskereszt Jászság közösségi oldalán. A megjelent véradók jó példaként járnak elöl, hiszen bajba jutott embertársainkban ezekben a vészterhes időkben is szükségük van segítségre, vérkészítményekre. Mindannyiunk biztonsága érdekében azonban szükség van betartani a higiéniai és egyéb előírásokat.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében arra kéri a potenciális véradókat, hogy ha az utóbbi egy hónapban külföldön jártak, ha kimutatták náluk a koronavírust, ha hirtelen megjelenő betegségük volt, illetve ha valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus fertőzött személlyel kerültek szoros kapcsolatba, akkor ne jelentkezzenek véradásra.
Akire a fent említettek nem vonatkoznak, azt szeretettel várják a véradásokon. Az eseményre vigye magával a személyi igazolványát, a lakcím- és TAJ kártyáját, valamint véradás előtt egyen és igyon megfelelő mennyiségben. A véradások pontos időpontjáról és helyéről a www.veradas.hu oldalon tájékozódhat.

Az Országos Vérellátó Szolgálat mindent megtesz, hogy a véradó eseményeken biztonságos környezetet biztosítson mind a véradók, mind a dolgozók számára. A levett vérmintákból nem történik koronavírus-szűrés. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább.
A Jászságban legközelebb április 24-én, pénteken 10 órától 14 óráig várják az eddigi és új véradókat a jászdózsai Művelődési Házban. Mutassunk példát ismét!

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?