A tűzzománc varázsa

Az esztendő első  A hónap műtárgya bemutatóján, január 7-én, kedden este a Szikra Galériában, Sisa József zománcművész legújabb, Nem az utolsó… című munkáját ismerhette meg a népes képzőművészbarát közönség. A művet maga az alkotó mutatta be, aki pontosan ezen a napon töltötte be hatvankilencedik életévét.

– Grafikai tervezéssel veszi kezdetét az alkotó munka és egy kidolgozott rajzot kell készíteni, ami a végén már vonalaiban is műremek. Aztán az egészet át kell fordítani a zománc nyelvére! A határvonalakat hengerelt rézszalaggal kell kihajtogatni. Ez türelemjáték, és külön-külön kivágni a formákat, így alakul ki a fogadórész. A fémszalagok tömkelegének égetése után jön a formák színes ékszerzománccal való kitöltése, egy másik munkaigényes mozzanat. Következik a beégetés, mialatt ráolvad az üveg, mert a zománc üveg, fémoxidokkal színezve. Csiszolás teszi láthatóvá a rekeszszálakat, melyek adják a grafikai rajzolatát a műnek. Újabb égetés, a csiszolás karcainak eltüntetésére, aztán elkészült az alkotás. Több hónapig is tarthatnak a munkaműveletek, attól függően mennyire sűrűk a rekeszrajzok motívumai. – A közönség soraiból feltett kérdésre válaszolt Sisa József ötvösművész, A hónap műtárgya képzőművészeti sorozat előadásán, néhány mondatban összefoglalva a rekeszzománc készítés munkafázisait. Mindezzel egyben bemutatta legújabb, Nem az utolsó… címet viselő munkájának alkotási folyamatát is.

Éppen karácsony előtt készült el az ötvösmű, amit most először láthatott a közönség. A művészeti szakma, a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus tiszteletére meghirdetett egy keresztény biennálét, ahol a szakrális munkákat jelölték meg tematikának. Az ezen az estén bemutatott alkotás erre az eseményre készült, ami több nagyvárosban lesz kiállítva és ősszel, a kongresszus alatt, a Műcsarnokban látható majd. Az utolsó vacsora elképzelt jelenetét ábrázolja a rekeszzománcmű, melynek címe –  Nem az utolsó…, – sokat sejtető.

Sisa József alkotásai címeit nagyon fontosnak tartja, nem akarja szájbarágósan tudatni a nézővel mit kell látnia. Nem zárja le a lehetőséget, hanem szabadságot ad, a szemlélő döntse el, hogy a látott kép milyen gondolatsort közvetít számára. Érdemes volt közelebbről megtekinteni az ötvösművet, mert így volt látható az a formavilág, amit a kép rejt magában. Rengeteg apró részlete van, ami hatásokat vált ki, a néző részese kell legyen ennek, hogy azok a lelki rezdülések, amiket a művész közvetíteni akart a képen keresztül, elérhessék.

Az ötvös zománcművészet több ezer évvel ezelőtt kezdődött és az akkori mesterek nagyon pici felületen készítették el műveiket, és ez 1990-es évek végéig így volt. Sisa József a polgármesteri hivatal dísztermében, 91-ben alkotott Menyegző kompozíciója 8m2 felületet takar, amit a szakma hihetetlen meglepetéssel fogadott. Ezután már nagyon sok mű született ezzel a technikával, de ez az első, forradalmi dolog volt. A hónap műtárgya bemutatójának napján éppen 69. életévét betöltő mester, félévszázada foglalkozik a zománcművészettel, nyolcvanas évek óta tanítja is. Ezt a munkát nem lehetett volna olyan gördülékenyen és pozitívan végezni –  ismerte el őszintén – ahogy ezt a tehette és teheti családja segítségével. Ezzel is megköszönve a támogatást, a Nem az utolsó… alkotását feleségének, Évikének ajánlotta.

A képzőművészeti előadás sorozat már elmaradhatatlan közreműködője Metykó Béla helytörténész, korabeli sajtómegjelenésekből és döntően a megyei napilap, a Néplap cikkeit használva mutatta be Sisa József művészeti pályáját.

A köztünk élő kortárs művészember számtalan barátja, iskolatársa, ismerőse foglalt helyet a zsúfolásig telt kávézó részben. Az eseményt a város vezetői is megtisztelték jelenlétükkel.  Természetesen az alkalomhoz illő köszöntés sem maradt el, a közönség soraiból felhangzott a boldog szülinapot dallama, amit tisztelgő vastaps kísért. Szikra István galériatulajdonos, egy különleges, saját maga által készítette pezsgővel ajándékozta meg régi barátját.

Igen jól sikerült az időzítés és minden együtt állt az év első A hónap műtárgya bemutatóján, ami pont Sisa József születésnapjára esett és legújabb művét mutatta be. Ha minden jól megy, az év második felében, remélhetőleg egy nagy jászberényi kiállítást is sikerül összehozni a zománcművész egyedi alkotásaiból, ami már régen kijárna néki.

 

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?