Táncos-zenés történelem

A Khamoro Táncszínház az Egri csillagok című regényben szereplő cigány, Sárközi alakját elevenítette meg a roma zene és tánc nyelvén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából október 11-én, pénteken este a jászberényi közönség is ingyen megtekinthette a pergő ritmusú előadást a Lehel Film-Színházban.

A Khamoro Cigány Táncegyüttes 2002-ben alakult meg a világhírű Kalyi Jag együttes táncosainak vezetésével. Az együttes létrejöttének alapvető célkitűzései között szerepel a magyarországi cigány kultúra letisztult, archaikus tánc-és zenei kultúrájának bemutatása. Megalakulása óta az együttes repertoárja folyamatosan bővült, mert a hazai cigányság folklór értékeinek bemutatása és megismertetése mellett, a határon túli magyar nemzetiségű, ám cigány származású lakosság hagyományos tánc és zenei kultúrájából is ízelítőt nyújt az együttes az előadások alkalmával. A mintegy húsz tagot számláló csoportban cigány és magyar származású zenészek és táncosok közösen lépnek színpadra, ezzel is szemléltetve az együttműködés lehetőségét, és a Kárpát-medence cigány népzenei kultúrájának sokszínűségét.

A pénteki bemutatón a Gárdonyi tollából életre keltett Sárközi cigány történetét vitték színpadra. A „ragyás cigány” segített a magyarok oldalán a török elleni harcban, emlékeztetve a cigány társadalom összetartására és a két nép összefogásának szükségességére.
A humorban, látványos táncképekben, jó muzsikában bővelkedő darab kellemes kikapcsolódást nyújtott a hétvége nyitányaként.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?