Hagyományőrző megmérettetés

A Kürt Íjászai Baráti Kör szervezésében, az V. Kürt Emlékezete Íjászviadal és Találkozó keretében mérhették össze tudásukat a hagyományőrző harcosok augusztus 3-án, szombaton. Noha az időjárás nem volt túl kegyes a versenyzőkhöz, az önfeledt hangulatot így sem tudta elmosni a nyári vihar.

Kürtszótól zengett a Jászberényi Állat- és Növénykert mögött elterülő Zagya ártéri erdő a hétvégén, a visszhangra pedig már reggel nyolc órától sorakoztak a hazánkban egyre népszerűbb történelmi íjászsport versenyzői. A helyszínen egymást érték a gazdag hímzésű, korhű öltözékbe bújt nők és férfiak, akiknek övein díszes tegezekben lengtek a színes nyílvesszők. A magyar zászlókkal díszített jurta előtt lehetett nevezni egészen tíz óráig, amikor is kezdetét vette a lövészet a százötven, fiatalabb és idősebb korosztályt is képviselő résztvevő közreműködésével.

A versenyt Sisa Béla nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy ennyien eljöttek a rendezvényre az ország minden részéből, köztük Miskolcról és Budapestről, majd átadta a szót Bolla János emeritus jászkapitánynak. „Mielőtt belemélyülünk a jász öntudat dolgába, elmondom őszintén, tőlem sem idegen ez a mentalitás, éppen ezért jó látni, hogy ez is egy olyan szerveződés, ami a hasonló érdeklődésű emberek összefogásán alapszik. Mi, jászok büszkék vagyunk őseinkre, és bár később jöttünk be ebbe a hazába, mint ahogy a dalban is elhangzott, kijelenthetjük, egy vérből valók vagyunk.”

A technikai részletek ismertetését és a csapatbeosztást követően szarukürt hangja jelezte a verseny kezdetét, mire az öt kategóriába osztott harcosok útra keltek, hogy pusztai merev szarvú íjaikkal és madártollas nyilaikkal megrohamozzák a céltáblákat. Az erdőben és a sportpályán felállított húsz akadály eltalálására három lövési lehetőség állt rendelkezésre, mely összesen harminc pontot ért.

Természetesen a történelmi időutazás, a honismereti tudásanyag ápolása, átadása valamint a jó társaság mellett a rendezvény elsődleges célja mégis a megmérettetés, a mozgó és rögzített célok közepének eltalálása volt. A kijelölt állomásokon célőrök segítségével gyűjtötték pontjaikat az íjászok, ám az összesítés a hirtelen jött nyári vihar miatt még várat magára, tekintve, hogy néhányan maguk mögött hagyták a pályát a zivatar érkezésekor.

Az ebédet még szerencsére szinte teljes létszámban, több mint kétszáz fővel, kettőszázötven adagnyi babgulyás elfogyasztásával ülte meg a hagyományőrző közösség. A bajtársias íjászkodás, és a családias együttlét örömét így sem verték el az esőcseppek, a kategóriák legjobbjai az összesítést követően pedig tárgyi jutalomban részesülnek.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?