Fogathajtás vendégsikerrel

Jászberényben már több éve hagyomány, hogy augusztus végén fo­gathajtó versenyt rendeznek. Ez a tradíció idén is folytatódott, így augusztus 31-én szombaton, a külső Lehel futballpályán adtak egymásnak randevút a fogathajtók.

A XII. alkalommal rendezett fogathajtó versenyt, amire bizonyára a jó időnek is köszönhetően nagyon sokan kilátogattak, a Jászság országgyűlési képviselője, Pócs János nyitotta meg.
– Szakmai kihívás a fogathajtás zökkenőmentes lebonyolítása, ugyanakkor a lovassport népszerűsítése a mai rendezvény fő célja. Nem mellékes a régen látott barátokkal, ismerősökkel való találkozás, akikkel egy hangulatos napot szeretnénk eltölteni akár egy pohár bor és egy jó ebéd mellett – mondta el ifj. Darázs István versenyigazgató. Azt is hozzátette még, hogy a 2018. évi színvonalas rendezvénynek köszönhetően ezúttal is népes mezőny gyűlt össze. Három megye Pest-, Heves- és JNKSZ versenyzői tettek eleget a meghívásnak.

A Jászságból is több település képviseltette magát. A jászágói Paksi József évek óta résztvevője a versenynek, és mint elmondta, számára mindig a részvétel a legfontosabb. Szerinte mindig jó a rendezés, jó a hangulat és a pálya is kitűnően van berendezve. Abonyból is többen érkeztek a Jászság fővárosába, köztük a fogorvosként praktizáló Dr. Eckbauer Anita – Itt mindig nagyon jó hangulatú versenyt rendeznek, így mindig szívesen jövünk a rendezvényre – mondta mosolyogva a doktornő.

Természetesen a rendező jászberényiek is rajthoz álltak. Közülük a JSE egyik hajtója hatékonyan részt vett az előkészületi munkában is, hiszen az egyik akadályt, a fahidat az ő cége készítette. – Ez a fadobogós fahíd régi elem volt a fogathajtásban, de az idő múlásával valahogy feledésbe merült. Ezt próbáltuk munkatársaimmal feleleveníteni, ami úgy látom, nagy sikert aratott a fogathajtók körében. Annál is inkább, mert ma már ez sokhelyen nem található meg – nyilatkozta Bíró Róbert.

A verseny ezúttal is kétfordulós volt. Az elsőt – szokás szerint –, a délelőtt folyamán bonyolították le, de az ebédszünetben sem unatkoztak a versenyre kilátogatók. Erről Buck Viktor gondoskodott látványos csikós bemutatójával.

Ebéd után a második fordulóval folytatódott a fogathajtó verseny, majd 17 óra környékén fejeződött be. A díjakat Jászberény polgármestere, Szabó Tamás, és a versenyigazgató, Ifj. Darázs István adta át a helyezetteknek. Főleg a távolabbi település versenyzőinek, mert Jászberény hajtói udvariasak voltak a vendégekkel szemben, így a C kettesfogat kategóriában Kovács Lénárd lett a legjobb, a D kategóriában pedig az örökifjú Csintalan Imre. Mindketten Besenyőtelekről érkeztek. A kettes pónik versenyében a tavalyi győztes Polgár Anna (Tarnaméra) megvédte címét, mivel ezúttal is ő nyert. Sárközi Tímea révén azért itthon is maradt egy ezüstérem, mégpedig a D egyes fogatok mezőnyében.

Az egésznapos jó hangulatot és a sikeres lebonyolítást alapul véve a versenyigazgató ifj. Darázs István már előre jelezte, hogy 2020. augusztus végén a lovasport kedvelői újra számíthatnak fogathajtó versenyre Jászberényben.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?